Ciasto drożdżowe z lodówki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij
Ciasto drożdżowe z lodówki

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

10 dekagramów

2 szklanki

2 łyżki

0.75 szklanki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym mleku rozrobić ręką drożdże, dodać Kasię i wymieszać. Do tego dodać ocet (może się zważyć, normalny objaw).

Krok 2

Do dużej miski przesiać mąkę, wlać do niej wcześniej przygotowane mleko z drożdżami, dodać jajka i cukier.

Krok 3

Wyrobić ciasto ręką. Uformować w misce kulę z ciasta i włożyć do lodówki na około godzinę.

Krok 4

Po tym czasie wyjąć z lodówki, położyć na blachę i na wierzch można położyć kto co woli, ja najczęściej układam wiśnie i kruszonkę.

Krok 5

Ta ilość ciasta nadaje się na dwa placki lub można położyć bezpośrednio na blaszkę, która znajduje się w wyposażeniu piekarnika.

Krok 6

Kruszonkę robię z Kasi zmieszanej z mąką i cukrem, nie podam ilości, ponieważ zawsze robię kruszonkę na wyczucie

1

Opinie o przepisie

  • Marek Zimny

    Marek Zimny, 29.03.2018

    Tak fatalnej drozdzowki jeszcze nie robiłem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe z lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe z lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe z lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe z lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe z lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe z lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe z lodówki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej