Ciasto drożdżowe z porzeczkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

56 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

108 osób wydrukowało

Pobierz pdf

324 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

20 gramów

0.5 szklanki

2 szklanki

4 łyżki

1 sztuka

dodatkowo:

400 gramów

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru, mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe z porzeczkami - Krok 1

Krok 2

Do miski wsyp resztę mąki, cukier, jajko, żółtko. Wlej rozczyn i resztę mleka. 50 g Kasi rozpuść w rondelku, resztę odłóż do zamrażarki.

Ciasto drożdżowe z porzeczkami - Krok 2

Krok 3

Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną Kasię.

Ciasto drożdżowe z porzeczkami - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż na stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. Jeśli trzeba podsyp lekko mąką, uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podrosło. W tym czasie umyj porzeczki i odstaw na sitku do odsączenia.

Ciasto drożdżowe z porzeczkami - Krok 4

Krok 5

Ciasto jeszcze raz zagnieć, podziel na pół. Każdą część rozwałkuj na papierze do pieczenia na niezbyt gruby, prostokątny placek. Cukier wymieszaj z cukrem wanilinowym.

Ciasto drożdżowe z porzeczkami - Krok 5

Krok 6

Na ciasto wysyp połowę owoców. Porzeczki oprósz połową cukru i obłóż wiórkami z połowy zamrożonej Kasi. Przykryj drugim plackiem. Brzegi ciasta zawiń pod spód.

Ciasto drożdżowe z porzeczkami - Krok 6

Krok 7

Placek przełóż z papierem na blaszkę. Ponownie posyp owocami, cukrem i wiórkami z zimnej Kasi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st .C i piecz ok. 20 minut, aż wierzch się wyraźnie zarumieni.

Ciasto drożdżowe z porzeczkami - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżowe z porzeczkamiCiasto drożdżowe z porzeczkami

Ciasto drożdżowe z porzeczkami pasuje do popołudniowej kawy lub jako słodka przekąska na drugie śniadanie. Jest apetyczne, pachnące i puszyste. Kolorowe porzeczki dodają mu wyrazistości. Przyrządzając drożdżowy wypiek, należy zadbać o to, aby ciasto wyrosło. Mleko, które mieszamy ze świeżymi drożdżami, nie powinno być gorące, tylko letnie. Po dodaniu do niego cukru, całość musi mieć gładką, aksamitną konsystencję. Drożdże z mlekiem dodaje się do mąki, cukru, jajek oraz roztopionej, ostudzonej kostki do pieczenia. Po wyrobieniu ciasto powinno poleżeć przez chwilę w ciepłym miejscu. Kiedy już wyrośnie, dzieli się je na dwie części i rozwałkowuje. Pierwszą posypuje się porzeczkami, cukrem i wiórkami z zimnej kostki do pieczenia oraz przykrywa drugą warstwą ciasta. Na nią również wysypuje się owoce z pozostałymi składnikami i całość piecze. Kiedy wypiek staje się rumiany, to znak, że jest gotowy. Serwuj go na talerzu ozdobionym kiścią świeżych porzeczek. Lubisz drożdżowe ciasta z soczystymi owocami? Poznaj przepis na tego rodzaju słodką przekąskę!