Ciasto jagodowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

192 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

20 dekagramów

4 sztuki

1 szklanka

2 łyżeczki

1 opakowanie

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekać z Kasią, dodać utarte żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrobić.

Krok 2

Wyłożyc do foremki.

Krok 3

Wyłożyć owoce.

Krok 4

Z białek ubić pianę i rozłożyć na owocach.

Krok 5

Piec 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto jagodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto jagodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto jagodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto jagodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto jagodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto jagodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto jagodowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto jagodoweCiasto jagodowe

Ciasto jagodowe to smaczna propozycja dla wszystkich, którzy lubią wypieki z dodatkiem owoców leśnych. Jest bardzo proste w przygotowaniu i doskonałe, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Do przyrządzenia tego wypieku nie potrzebujesz wielu składników ani wiele czasu. Posiekaj kostkę do pieczenia z przesianą przez sitko mąką (jak do klasycznego kruchego ciasta), a następnie dodaj do tego żółtko, cukier i cukier waniliowy (może być też waniliowy aromat do wypieków). Ciasto wyrób i przełóż do foremki, po czym posyp je dość grubą warstwą jagód. Najlepsze będą polskie owoce, ponieważ są bardziej soczyste i aromatyczne niż borówki amerykańskie. Delikatnie pokryj je ubitą z białek pianą, którą możesz dodatkowo posypać płatkami migdałów albo dodać do niej kolorowy kisiel w proszku. Podczas pieczenia pilnuj, by pianka zbyt szybko się nie zarumieniła, a jeśli tak się stanie, przykryj ją folią aluminiową. Gotowe ciasto jagodowe sprawdzi się jako dodatek do kawy albo lemoniady. Wypróbuj ten przepis i upiecz bliskim radość!