Ciasto jogurtowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

161

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

150 gramów

250 gramów

400 gramów

2 łyżeczki

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztopić i wystudzić.

Krok 2

Mąkę przesiać z proszkiem.

Krok 3

Jaja wymieszać z cukrem, dodać jogurt i Kasię, ubić mikserem do połączenia się składników.

Krok 4

Gruszki obrać, pokroić i udusić.

Krok 5

Ciasto wylać do wyłożonej papierem blaszki (ok. 25x35cm), na ciasto wykładać paseczki masy gruszkowej.

Krok 6

Piec w temp. 180 st. ok. 45 minut.

Krok 7

Gotowe ciasto posypać płatkami migdałowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto jogurtowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto jogurtoweCiasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe to prosty i szybki w przygotowaniu wypiek. Szczególnie popularny jest we Francji. Jego podstawą jest jogurt naturalny, który nadaje mu charakterystycznego smaku i puszystości. Jego sporą zaletą jest uniwersalność i możliwość modyfikacji przepisu. Bardzo dobrze pasują do niego różne owoce, zarówno świeże jak i mrożone. Dodaj do niego np. prażone gruszki albo jabłka. Sprawdzą się także truskawki, borówki, wiśnie czy brzoskwinie. Jeśli lubisz, przygotuj także kruszonkę albo posyp całość po upieczeniu cukrem pudrem. Smaczne będzie także ciasto bez dodatków. Możesz podać je wtedy z dżemem, miodem albo bitą śmietaną. Przygotowując to ciasto, użyj jogurtu dobrej jakości. Zamiast niego nadawać się będzie też kefir, jednak ciasto będzie miało wtedy nieco inny smak. Ciasto jogurtowe dobrze sprawdzi się podane na piknikach i grillach, jest także smacznym sposobem na szybkie drugie śniadanie albo słodki podwieczorek. Wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego!