Ciasto kokosowe z mango i pistacjami

- Krok 1Piekarnik rozgrzej do 170 st.C. Formę do babki posmaruj Kasią i posyp mąką. Żółtka oddziel od białek.
- Krok 2W misce utrzyj miękką Kasię z brązowym cukrem dodając po jednym żółtka. Dodaj rum, mleko i wiórki kokosowe, wymieszaj.
- Krok 3Następnie dodaj mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i startą skórkę z limonki, i delikatnie wymieszaj.
- Krok 4Ciasto przełóż do przygotowanej formy i włóż do piekarnika. Piecz około 40 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.W międzyczasie przygotuj krem.W misce wymieszaj cukier, cukier wanilinowy i mąkę kukurydzianą.
- Krok 5Do rondla wlej mleko, dodaj żółtka i ubijaj na parze dodając mąkę z cukrem i skórkę z limonki. Gdy krem zacznie gęstnieć zdejmij go z ognia i ciągle ubijając dodawaj partiami miękką Kasię. Odstaw do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając.
- Krok 6Wystudzone ciasto przekrój na trzy blaty. Blaty ciasta przełóż połową kremu, połóż jeden na drugim i ułóż na paterze. Całość przykryj pozostałym kremem i posyp posiekanymi pistacjami. Przed podaniem obłóż obranym i pokrojonym na plasterki mango.

Każdy, kto lubi oryginalne wypieki z owocowym akcentem, powinien wypróbować przepis na ciasto kokosowe z mango i pistacjami. Jest egzotyczne i bardzo smaczne. Aby je przygotować, na początek utrzyj na puch kostkę do pieczenia, żółtka i brązowy cukier o lekko karmelowym posmaku (możesz zastąpić go ewentualnie białym). Następnie dodaj do nich m.in. mleko, wiórki kokosowe, mąkę kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia i startą skórkę z limonki. Białka ubij na sztywną pianę i wlej ją do masy, po czym delikatnie wymieszaj, by nie opadła – to dzięki niej ciasto po upieczeniu będzie puszyste. Wlej całość do formy na babkę i upiecz. Na koniec przygotuj krem — w rondelku połącz żółtka, mleko, skórkę z limonki i mąkę z cukrem. Ubijaj je na parze do czasu, aż masa zacznie gęstnieć. Dodaj do niej tłuszcz, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Ciasto przekrój na trzy warstwy i przełóż je częścią kremu, a tym, co zostanie, udekoruj je na wierzchu. Wypiek posyp posiekanymi pistacjami i obłóż plastrami mango – ze świeżego owocu albo z puszki. Smacznego!