
Składniki
260 gramów
250 mililitrów
0.75 szklanki
0.5 szklanki
2 sztuki
1 łyżeczka
null gramów
2 łyżki
50 gramów
50 gramów
5 łyżek
120 gramów
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oraz kakao. Całość mieszamy. Następnie wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.

Krok 2
Po chwili wlewamy olej oraz wodę gazowaną. Dodajemy dżem. Mieszamy do połączenia się składników.

Krok 3
Rodzynki oraz żurawinę wsypujemy do ciasta.

Krok 4
Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy ok 50 min. Zostawiamy do wystudzenia.

Krok 5
Cukier puder mieszamy z wodą. Powstałym lukrem polewamy ciasto.

Krok 6
Ciasto posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto mieszane łyżką
Być może nazwa tego ciasta mieszanego łyżką nie brzmi tak wykwintnie, jak chociażby sernik wiedeński czy tort Sachera, lecz nie brakuje w nim wyśmienitych składników. Smak prostego wypieku uzupełniają powidła śliwkowe, rodzynki, suszona żurawina oraz orzechy włoskie. Brzmi kusząco? W takim razie nie zwlekaj i od razu chwytaj za łyżkę!
Dla kogo?
Do zrobienia ciasta mieszanego łyżką nie potrzeba żadnych profesjonalnych akcesoriów. Nawet mikser jest zbędny, więc zadowoleni będą amatorzy gotowania, którzy dopiero urządzają swoją kuchnię.
Na jaką okazję?
Przyjrzyj się dokładnie liście potrzebnych składników. Większość z nich zazwyczaj pojawia się w podstawowych kuchennych zapasach, a całą resztę bez problemu znajdziesz w osiedlowych sklepach spożywczych. Przygotowanie ciasta mieszanego łyżką nie wymaga skrupulatnego planowania.
Czy wiesz, że?
Woda gazowana sprawia, że ciasto mieszane łyżką jest bardziej pulchne, więc nie warto jej pomijać. Z kolei kwaśne powidła śliwkowe idealnie równoważą smak słodkich dodatków.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na ciasto mieszane łyżką rodzynki z powodzeniem zastąpisz daktylami pokrojonymi na niewielkie kawałki, a orzechy włoskie – orzechami pekan.