PRZEPISY.PL
Ciasto - Pijak - autor: Szoonix

Ciasto - Pijak

  • 60
  • 6
  • Średnie
  • 0
11
osób dodało do Mniamlisty
11
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • białka z jaj7 szt
  • mak2 szklanki
  • cukier waniliowy16 opak
  • cukier1 szklanka
  • żółtko7 szt
  • cukier puder1 opak
  • cukier wanilinowy16 opak
  • budyń śmietankowy2 opak
  • mleko2 szklanki
  • Margaryna Kasia
    1 szt
  • paczka herbatników3 opak
  • polewa czekoladowa300 ml
  • wódka100 ml
  • posiekane orzechy włoskie30 g
  • Krok 1

    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.
  • Krok 2

    Do ubitej masy dodać maki delikatnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć na tortownicę wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 min w piekarniku nagrzanym do 200*C.
  • Krok 3

    Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym.
  • Krok 4

    2 szklanki mleka zagotować a następnie wsypać zawartość dwóch torebek z budyniami śmietankowymi. Dokładnie mieszać by nie powstały grudki, następnie ostudzić.
  • Krok 5

    Rozdrobnić margarynę i dodać do ostudzonej masy budyniowej. Utrzeć mikserem.
  • Krok 6

    Krem budyniowy dodać do masy mleczno-jajecznej oraz zmiksować.
  • Krok 7

    Na makowy spód nałożyć krem. Na kremie wyłożyć herbatniki nasączone alkoholem. Polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.

Więcej przepisów z tym produktem

Margaryna KasiaZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

3
osoby dodały do Mniamlisty
90''
1
Łatwe
4
osoby dodały do Mniamlisty
60''
5
Średnie
2
osoby dodały do Mniamlisty
90''
8
Łatwe
5
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe