Ciasto - Pijak

Autor: Szoonix Szoonix

ratingratingratingratingrating

6

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

2 szklanki

7 sztuk

16 opakowań

do dekoracji:

3 opakowania

100 mililitrów

30 gramów

300 mililitrów

krem:

16 opakowań

2 opakowania

2 szklanki

1 opakowanie

7 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.

Krok 2

Do ubitej masy dodać maki delikatnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć na tortownicę wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.15 min w piekarniku nagrzanym do 200*C.

Krok 3

Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym.

Krok 4

2 szklanki mleka zagotować a następnie wsypać zawartość dwóch torebek z budyniami śmietankowymi. Dokładnie mieszać by nie powstały grudki, następnie ostudzić.

Krok 5

Rozdrobnić margarynę i dodać do ostudzonej masy budyniowej. Utrzeć mikserem.

Krok 6

Krem budyniowy dodać do masy mleczno-jajecznej oraz zmiksować.

Krok 7

Na makowy spód nałożyć krem. Na kremie wyłożyć herbatniki nasączone alkoholem. Polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godz.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto - PijakCiasto - Pijak

Ciasto Pijak znane jest od lat. Przygotowuje się je z ciasta makowego i kremu. Sprawdzi się na wiele okazji, ale szczególnie dobrze wygląda na świątecznym stole. Jeśli jeszcze go nie znasz – warto spróbować.

Dla kogo?

Dla każdego, kto ma ochotę na ciasto dobrze znane, a jednocześnie niebanalne. Ciasto Pijak z herbatnikami na pewno przypadnie Ci do gustu!

Na jaką okazję?

To idealne ciasto na święta, imieniny i wiele innych uroczystości. Jego smak zawsze zachwyca!

Czy wiesz, że?

W oryginale przygotowuje się ciasto pijak z biszkoptami nasączonymi alkoholem.

Dla urozmaicenia:

Polewę czekoladową możesz przygotować z czekolady gorzkiej lub mlecznej, połączonej z podgrzaną śmietanką. Będzie pyszna!