Ciasto śliwkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto śliwkowe

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
25 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 kilogram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki zalać dzień wcześniej wrzącym winem. Następnego dnia częścią tego wina zalać miąższ chleba, aż zmięknie. Żółtka ubić z cukrem, dodać miąższ, orzechy, czekoladę i przyprawy, wymieszać. na koniec ostrożnie wymieszać z pianą z ubitych białek. Piec 60 min. w 180` Ostudzone ciasto przekroić, skropić resztą wina, posmarować musem śliwkowym, na musie ułożyć śliwki, położyć drugą warstwę ciasta, chłodzić 1 godzinę. Z wody, cukru pudru i soku cytrynowego zrobić syrop, białko ubić - powoli wlewać syrop aż do zgęstnienia, polać polewą ciasto.

Krok 2

Idealny deser na niedzielę na przyjazd gości, lub po prostu na ciekawy podwieczorek. Jest ono także znane z przepisów wszystkich naszych babć.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto śliwkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa z zielonego groszku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej