
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 kilogram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki zalać dzień wcześniej wrzącym winem. Następnego dnia częścią tego wina zalać miąższ chleba, aż zmięknie. Żółtka ubić z cukrem, dodać miąższ, orzechy, czekoladę i przyprawy, wymieszać. na koniec ostrożnie wymieszać z pianą z ubitych białek. Piec 60 min. w 180` Ostudzone ciasto przekroić, skropić resztą wina, posmarować musem śliwkowym, na musie ułożyć śliwki, położyć drugą warstwę ciasta, chłodzić 1 godzinę. Z wody, cukru pudru i soku cytrynowego zrobić syrop, białko ubić - powoli wlewać syrop aż do zgęstnienia, polać polewą ciasto.
Krok 2
Idealny deser na niedzielę na przyjazd gości, lub po prostu na ciekawy podwieczorek. Jest ono także znane z przepisów wszystkich naszych babć.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej