
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 kilogram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki zalać dzień wcześniej wrzącym winem. Następnego dnia częścią tego wina zalać miąższ chleba, aż zmięknie. Żółtka ubić z cukrem, dodać miąższ, orzechy, czekoladę i przyprawy, wymieszać. na koniec ostrożnie wymieszać z pianą z ubitych białek. Piec 60 min. w 180` Ostudzone ciasto przekroić, skropić resztą wina, posmarować musem śliwkowym, na musie ułożyć śliwki, położyć drugą warstwę ciasta, chłodzić 1 godzinę. Z wody, cukru pudru i soku cytrynowego zrobić syrop, białko ubić - powoli wlewać syrop aż do zgęstnienia, polać polewą ciasto.
Krok 2
Idealny deser na niedzielę na przyjazd gości, lub po prostu na ciekawy podwieczorek. Jest ono także znane z przepisów wszystkich naszych babć.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej