
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 kilogram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki zalać dzień wcześniej wrzącym winem. Następnego dnia częścią tego wina zalać miąższ chleba, aż zmięknie. Żółtka ubić z cukrem, dodać miąższ, orzechy, czekoladę i przyprawy, wymieszać. na koniec ostrożnie wymieszać z pianą z ubitych białek. Piec 60 min. w 180` Ostudzone ciasto przekroić, skropić resztą wina, posmarować musem śliwkowym, na musie ułożyć śliwki, położyć drugą warstwę ciasta, chłodzić 1 godzinę. Z wody, cukru pudru i soku cytrynowego zrobić syrop, białko ubić - powoli wlewać syrop aż do zgęstnienia, polać polewą ciasto.
Krok 2
Idealny deser na niedzielę na przyjazd gości, lub po prostu na ciekawy podwieczorek. Jest ono także znane z przepisów wszystkich naszych babć.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej