
Składniki
spód:
230 gramów
150 gramów
0.5 łyżeczki
2 łyżki
3 sztuki
nadzienie:
1 kilogram
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
wierzch:
3 sztuki
150 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy na ciasto.

Krok 2
Formujemy kulę i wkładamy na zamrażalnika na 30 min.

Krok 3
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód trzemy na tarce ciasto i przyklepujemy dłonią. Podpiekamy, aż się zarumieni w temp 180 ° C ok 20 min.

Krok 4
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy cukier, sok z cytryny, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Jabłka przekładamy na podpieczony spód.

Krok 5
Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wiórki kokosa.

Krok 6
Na warstwę jabłek przekładamy bezę kokosową. Pieczemy w temp 180 ° C ok 35 min, aż beza się zrumieni. Przed podaniem posapujemy cukrem pudrem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szarlotka z kokosem
Co prawda szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkowym nadzieniem, ale jesteśmy zdania, że smakowite eksperymenty zawsze są pożądane. Nawet jeśli dotyczą powszechnie znanych i lubianych przepisów. W przepisie na szarlotkę kokosową nie rezygnujcie z jabłek, ale przełamcie ich smak kokosowym akcentem. Zamiast bazować na samych wiórkach, proponujemy kokosową bezę.
Dla kogo?
Swojskie, jabłkowe nuty i egzotyczny sznyt w postaci kokosa – to się nie może nie udać. Czasem najbardziej zaskakujące połączenia takie jak szarlotka z kokosem, okazują się najlepsze.
Na jaką okazję?
Nie ma to, jak wrócić do domu po męczącym dniu ze świadomością, że w kuchni czeka kawałek wybornej szarlotki kokosowej. Słodka przekąska ma moc rozjaśnienia najbardziej ponurego dnia.
Czy wiesz, że?
Kopra to nazwa wysuszonego i oczyszczonego miąższu orzechów palmy kokosowej, z którego produkowane są wiórki kokosowe.
Dla urozmaicenia:
Jeśli składniki kruchego spodu na szarlotkę z bezą kokosową podczas wyrabiania nie będą chciały połączyć się, dodajcie odrobinę zimnej wody.































