Szarlotka z kokosem - jabłecznik: przepis z wiórkami | Przepisy.pl pixel

Szarlotka z kokosem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

265

heart
948 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2451 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8111 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

230 gramów

150 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

3 sztuki

nadzienie:

1 kilogram

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

wierzch:

3 sztuki

150 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy na ciasto.

Szarlotka z kokosem - Krok 1

Krok 2

Formujemy kulę i wkładamy na zamrażalnika na 30 min.

Szarlotka z kokosem - Krok 2

Krok 3

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód trzemy na tarce ciasto i przyklepujemy dłonią. Podpiekamy, aż się zarumieni w temp 180 ° C ok 20 min.

Szarlotka z kokosem - Krok 3

Krok 4

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy cukier, sok z cytryny, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Jabłka przekładamy na podpieczony spód.

Szarlotka z kokosem - Krok 4

Krok 5

Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wiórki kokosa.

Szarlotka z kokosem - Krok 5

Krok 6

Na warstwę jabłek przekładamy bezę kokosową. Pieczemy w temp 180 ° C ok 35 min, aż beza się zrumieni. Przed podaniem posapujemy cukrem pudrem.

Szarlotka z kokosem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Iga

    Iga , 22.08.2023

    Lubię połączenie jabłek z kokosem. W mojej wersji obowiązkowo jeszcze z cynamonem. pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka z kokosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z kokosemSzarlotka z kokosem

Co prawda szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkowym nadzieniem, ale jesteśmy zdania, że smakowite eksperymenty zawsze są pożądane. Nawet jeśli dotyczą powszechnie znanych i lubianych przepisów. W przepisie na szarlotkę kokosową nie rezygnujcie z jabłek, ale przełamcie ich smak kokosowym akcentem. Zamiast bazować na samych wiórkach, proponujemy kokosową bezę.

Dla kogo?

Swojskie, jabłkowe nuty i egzotyczny sznyt w postaci kokosa – to się nie może nie udać. Czasem najbardziej zaskakujące połączenia takie jak szarlotka z kokosem, okazują się najlepsze.

Na jaką okazję?

Nie ma to, jak wrócić do domu po męczącym dniu ze świadomością, że w kuchni czeka kawałek wybornej szarlotki kokosowej. Słodka przekąska ma moc rozjaśnienia najbardziej ponurego dnia.

Czy wiesz, że?

Kopra to nazwa wysuszonego i oczyszczonego miąższu orzechów palmy kokosowej, z którego produkowane są wiórki kokosowe.

Dla urozmaicenia:

Jeśli składniki kruchego spodu na szarlotkę z bezą kokosową podczas wyrabiania nie będą chciały połączyć się, dodajcie odrobinę zimnej wody.