Błyskawiczne ciasto gruszkowe
NOWY PRZEPIS
łatwe
5387 osób zapisało

Składniki
170 gramów
200 gramów
300 gramów
1.5 łyżeczki
3 sztuki
0.5 kilograma
1 sztuka
40 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żurawinę zalej wrzątkiem, gdy napęcznieje odsącz na sicie. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Skrop sokiem z wyciśniętej cytryny.

Krok 2
Do kielicha miksera kuchennego przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj miękkie masło, jajka i połącz składniki.

Krok 3
Ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Równo rozprowadź przy pomocy moczonej w zimnej wodzie łyżki.

Krok 4
Gruszki i żurawinę ułóż gęsto na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.

Krok 5
Ciasto przykryj folią aluminiową. Piecz najpierw 30 minut pod przykryciem, a następnie odkryj i piecz jeszcze dodatkowo 30 minut.


Dobra rada:
Gruszki na cieście możesz posypać mielonym cynamonem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Błyskawiczne ciasto gruszkowe
W przepisie na błyskawiczne ciasto gruszkowe waszą uwagę powinno zwrócić słowo „błyskawiczne”. Istotnie, to deser dla zabieganych, ponieważ jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż kilkadziesiąt minut. Co więcej – nie musicie być mistrzami cukiernictwa, żeby upiec ten pyszny placek. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina wolnego czasu. Jeśli lubicie proste owocowe desery, błyskawiczne ciasto gruszkowe z pewnością zagości na stałe w waszych domach. Smacznego!
Dla kogo?
Dla osób szukających szybkich i prostych przepisów na domowe ciasta.
Na jaką okazję?
Na każdą! Przepis na ciasto z gruszkami sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych uroczystości oraz świątecznych spotkań.
Czy wiesz, że?
W Polsce spotkacie co najmniej kilka odmian gruszek, dostępnych w sklepach. Jedną z najpopularniejszych jest klapsa, którą cechuje wyjątkowo soczysty i słodki miąższ. Doskonale smakuje przede wszystkim na surowo.
Dla urozmaicenia:
Szybkie ciasto gruszkowe, szczególnie w porze letniej, możecie zaserwować z gałką lodów waniliowych lub owocowych.































