Ciasto ucierane ze śliwkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

16

374 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

379 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

5 sztuk

1 sztuka

1 szklanka

1 opakowanie

3 łyżeczki

12 łyżek

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztopić wcześniej, by wystygła.

Krok 2

Ubić jajka, dodając stopniowo cukier.

Krok 3

Następnie wlewamy powoli zimną Kasię i dalej miksujemy do jednolitej masy.

Krok 4

Potem dodajemy po 1 łyżce mąki, mieszając drewnianą łyżką.

Krok 5

Na końcu dodajemy około 12 łyżek mleka, dalej mieszając.

Krok 6

Gotowe ciasto wylewamy na brytfankę, układamy śliwki.

Krok 7

Pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 160 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto ucierane ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto ucierane ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto ucierane ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto ucierane ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto ucierane ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto ucierane ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto ucierane ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto ucierane ze śliwkamiCiasto ucierane ze śliwkami

Wykorzystaj sezon na soczyste śliwki i przygotuj ciasto ucierane z ich dodatkiem. Dobrze upieczone jest puszyste, a owoce nadają mu słodyczy i odpowiedniej konsystencji. Wykorzystaj węgierki, które są bardzo słodkie lub nieco delikatniejsze renklody. Zanim do wypieku dodasz śliwki, przygotuj pulchne ciasto. Ubijaj jajka, stopniowo dodając cukier, a następnie wlej rozpuszczoną kostkę do pieczenia. Wszystko razem miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy, a na koniec wsyp łyżkę mąki oraz sugerowaną w przepisie ilość mleka. Kiedy ciasto będzie już gotowe, przelej je do prostokątnej brytfanki i ułóż śliwki. Pamiętaj, żeby ich połówki umieścić spodem do dołu – w przeciwnym razie wypiek zbytnio przesiąknie ich sokiem. Rozgrzej piekarnik i wstaw do niego ciasto. Piecz przez trzy kwadranse, a po tym czasie odstaw do przestygnięcia. Smak i wygląd ciasta urozmaicisz dodatkiem bitej śmietany lub słodkiej polewy czekoladowej. Mamy nadzieję, że pieczenie według naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością.