Ciasto ucierane ze śliwkami

- Krok 1Kasię roztopić wcześniej, by wystygła.
- Krok 2Ubić jajka, dodając stopniowo cukier.
- Krok 3Następnie wlewamy powoli zimną Kasię i dalej miksujemy do jednolitej masy.
- Krok 4Potem dodajemy po 1 łyżce mąki, mieszając drewnianą łyżką.
- Krok 5Na końcu dodajemy około 12 łyżek mleka, dalej mieszając.
- Krok 6Gotowe ciasto wylewamy na brytfankę, układamy śliwki.
- Krok 7Pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Wykorzystaj sezon na soczyste śliwki i przygotuj ciasto ucierane z ich dodatkiem. Dobrze upieczone jest puszyste, a owoce nadają mu słodyczy i odpowiedniej konsystencji. Wykorzystaj węgierki, które są bardzo słodkie lub nieco delikatniejsze renklody. Zanim do wypieku dodasz śliwki, przygotuj pulchne ciasto. Ubijaj jajka, stopniowo dodając cukier, a następnie wlej rozpuszczoną kostkę do pieczenia. Wszystko razem miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy, a na koniec wsyp łyżkę mąki oraz sugerowaną w przepisie ilość mleka. Kiedy ciasto będzie już gotowe, przelej je do prostokątnej brytfanki i ułóż śliwki. Pamiętaj, żeby ich połówki umieścić spodem do dołu – w przeciwnym razie wypiek zbytnio przesiąknie ich sokiem. Rozgrzej piekarnik i wstaw do niego ciasto. Piecz przez trzy kwadranse, a po tym czasie odstaw do przestygnięcia. Smak i wygląd ciasta urozmaicisz dodatkiem bitej śmietany lub słodkiej polewy czekoladowej. Mamy nadzieję, że pieczenie według naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością.