Ciasto z ananasem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

125 gramów

125 gramów

0.5 łyżki

kokos:

4 sztuki

200 gramów

200 gramów

krem:

1 opakowanie

1 opakowanie

250 gramów

1 sztuka

1.5 łyżki

1 opakowanie

polewa:

1 opakowanie

2 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z podanych składników na biszkopt wyrobić ciasto. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Krok 2

Z białek i cukru ubić pianę, dodać kokos. Ubitą pianę piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200°C.

Krok 3

Do rondelka odlać sok z ananasa i do reszty soku dodać wody, żeby było 400ml w całości i z tego soku ugotować budyń (bez cukru).

Krok 4

Ananas pokroić na drobną kostkę.

Krok 5

Kasię ubić, dodać żółtko, cukier, cukier waniliowy i wymieszać.

Krok 6

Do masy dodać przestudzony budyń, a potem ananas. Wymieszać.

Krok 7

Polewa: Do rondelka wrzucić połamaną czekoladę (może być mleczna), dodać Kasię i wodę, ucierać do rozpuszczenia (w razie potrzeby dolać wodę). 

Krok 8

Na biszkopt wyłożyć krem, na krem kokos.

Krok 9

Kokos polać polewą czekoladową. Przed podaniem dobrze jest schłodzić ciasto, w cieple masa ananasowa może troszkę się rozpływać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej