Ciasto z dynią

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

259

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

3 sztuki

2 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

2 opakowania

3 łyżeczki

2 szklanki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztopić i ostudzić

Krok 2

Migdały kroimy na kawałki, dynię ścieramy na tarce, mieszamy z 2 łyżkami cukru i wkładamy na sitko do obcieknięcia.

Krok 3

Jajka ubijamy mikserem na piankę, dodajemy cukier i cukier waniliowy.

Krok 4

Do pianki jajecznej powoli dodajemy przesianą mąkę z sodą i roztopioną Kasię. Następnie przyprawę korzenną cały czas miksując.

Krok 5

Odstawiamy mikser, dodajemy startą dynię i migdały.

Krok 6

Przelewamy do foremki 25x30 cm i pieczemy ok. 50 min w temp. 180.

Krok 7

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z dyniąCiasto z dynią

Jesień to dobry czas na dania z dynią. Oprócz tych wytrawnych, przygotujesz z niej również smaczne, słodkie wypieki. Proponowane ciasto jest bardzo aromatyczne, głównie ze względu na zastosowane przyprawy – dynia dobrze komponuje się z korzennymi, takimi jak: kardamon, wanilia czy goździki. Aby przygotować ciasto, najpierw przyrządź z warzywa purée. Dynię ugotuj w kawałkach i starannie zblenduj. Ewentualnie, zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach i połącz z cukrem waniliowym lub cukrem pudrem. Słodyczy nada jej również cynamon. Purée wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami na ciasto. Aby wyszło puszyste, oddzielnie ubij jajka, do których należy stopniowo dodawać mąkę. Soda oczyszczona lub zaczyn drożdżowy sprawią, że całość odpowiednio wyrośnie. Placek z dynią piecz w dowolnej formie w 180° C. Jego podstawową wersję uzupełniaj o dodatkowe składniki. Smaczne będą np. bakalie. Sięgnij więc po suszone owoce – daktyle, morele i rodzynki oraz orzechy. Sprawdzi się także kandyzowana skórka z pomarańczy. Ciasto dyniowe podawaj udekorowane polewą lukrową lub czekoladową. Wypróbuj ten przepis.