Ciasto z jabłkami i śliwkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

26

223 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

441 osób wydrukowało

Pobierz pdf

605 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

200 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

400 gramów

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.

Krok 2

Kasię utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem.

Krok 3

Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki.

Krok 4

Do ciasta dodaj połówki śliwek i pokrojone jabłka.

Krok 5

Wymieszaj i przełóż do posmarowanej Kasią i posypanej tartą bułką podłużnej formy.

Krok 6

Piecz ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Krok 7

Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu posyp cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z jabłkami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z jabłkami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z jabłkami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z jabłkami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z jabłkami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z jabłkami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z jabłkami i śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z jabłkami i śliwkamiCiasto z jabłkami i śliwkami

Pyszny, uniwersalny i prosty w przygotowaniu – taki właśnie jest placek jabłkowo-śliwkowy. W sezonie do jego przygotowania wykorzystaj świeże owoce – znakomicie sprawdzą się lekko kwaskowate jabłka oraz śliwki węgierki. Zimą te drugie zastąpisz suszonymi owocami lub gęstymi powidłami. Masę na ciasto przyrządź na bazie kostki do pieczenia – aby wyszło puszyste, utrzyj ją wcześniej z mieszanką cukrów: drobnoziarnistego oraz waniliowego. Nie przerywając ucierania, dodawaj pozostałe składniki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia lub – opcjonalnie – sięgnij po samorosnącą. Placek piecz w prostokątnej lub keksowej formie. Część owoców wkomponuj w masę, a część pozostaw do dekoracji. Ciasto po ostygnięciu oprósz cukrem pudrem – podawaj z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi. Ten uniwersalny przepis urozmaicaj o inne owoce. Z jabłkami skomponują się gruszki, a kwaskowatości nada wiśnia. Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom Twoje ciasta zawsze będą się udawały. Życzymy miłego pieczenia!