Ciasto z Makiem i Śliwkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

400 gramów

230 mililitrów

20 gramów

110 gramów

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto drożdżowe: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (150 ml) razem z 60 g cukru i solą. Odstawić na 5 minut.

Krok 2

Następnie dodać mąkę, żółtko, jajko i schłodzoną roztopioną Kasię. Całość wyrabiać przez kilka minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Krok 3

Mak: Mleko (80 ml) zagotować i zalać mak wymieszany z 50 g cukru. Odstawić do wystygnięcia.

Krok 4

Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm i kroimy wzdłuż na 3 paski, na które nakładamy gotowy mak. Zwijamy w rulon.

Krok 5

Przygotowujemy tortownicę (moja miała średnicę 24 cm, jednak lepsza będzie większa forma), w której układamy rulony z makiem w kształcie ślimaka. Należy zostawić małe odstępy, aby ułożyć wypestkowane śliwki. Całość pozostawiamy na pół godziny.

Krok 6

Przed włożeniem ciasta do piekarnika śliwki należy posypać cukrem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z Makiem i Śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z Makiem i Śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z Makiem i Śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z Makiem i Śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z Makiem i Śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z Makiem i Śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z Makiem i Śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej