Ciasto z orzechami

- Krok 1Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Kasię utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodaj najpierw likier orzechowy, a następnie po jednym jajku. Na koniec dodaj partiami mąkę i wymieszaj.
- Krok 2Otrzymaną masę podziel na dwie równe części. Dwie tortownice o średnicy 23 cm (lub jedną dwukrotnie) wyłóż na dnie papierem do pieczenia. Każdą z części ciasta przełóż do jednej tortownicy i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika ( 160 st.C termoobieg, 180 st.C góra-dół) i piecz, aż ciasto stanie się rumiane i sprężyste, około 30 minut. Ostudź na kratce.
- Krok 3Kasię Ekstra utrzyj z przesianym przez sito cukrem pudrem i kakao na gładki krem.
- Krok 4Wystudzone krążki ciasta przełóż połową kremu i lekko dociśnij. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Odstaw ciasto do lodówki. Orzechy lekko posiekaj i upraż na suchej patelni.
- Krok 5Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką, Kasią i likierem. Mieszaj aż masa stanie się gładka i lśniąca. Gotową, wystudzoną masą polej wierzch schłodzonego ciasta. Całość posyp uprażonymi orzechami.

Ciasto z orzechami
Ciasto z orzechami – pyszne, słodkie i wyraziste w smaku. Dwa biszkopty o intensywnie orzechowym aromacie, kakaowy krem i gęsta czekoladowa polewa. To doskonałe rozwiązanie, jeśli szukasz inspiracji na tort albo ciasto do podania podczas uroczystości, np. świąt albo domowego przyjęcia. Żeby biszkopt zyskał jeszcze bardziej orzechowy smak, dodaj do mąki nieco zmielonych orzechów laskowych. Orzechy lub odrobinę orzechowego aromatu możesz dodać także do kakaowego kremu. Żeby blaty do ciasta dobrze wyrosły, bardzo starannie ubij białka i delikatnie połącz je. Wbijaj do ciasta po jednym jajku – dzięki temu po upieczeniu będzie puszyste. Jeśli lubisz wielowarstwowe ciasta, po przygotowaniu biszkoptów przekrój je na pół, by otrzymać łącznie cztery części. Na świeżo wylaną polewę wyłóż dekorację z prażonych orzechów laskowych. Możesz za pomocą ściereczki usunąć z nich skórkę, a będą wtedy pozbawione delikatnej goryczki. Sprawdź nasz przepis na ciasto z orzechami i przekonaj się, jak doskonale smakuje.