Ciasto z orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

96

345 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

723 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1572 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

250 gramów

1 łyżka

4 sztuki

2 łyżeczki

400 gramów

2 łyżeczki

wierzch:

100 mililitrów

125 gramów

1 łyżeczka

45 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Kasię utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodaj najpierw likier orzechowy, a następnie po jednym jajku. Na koniec dodaj partiami mąkę i wymieszaj.

Ciasto z orzechami - Krok 1

Krok 2

Otrzymaną masę podziel na dwie równe części. Dwie tortownice o średnicy 23 cm (lub jedną dwukrotnie) wyłóż na dnie papierem do pieczenia. Każdą z części ciasta przełóż do jednej tortownicy i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika ( 160 st.C termoobieg, 180 st.C góra-dół) i piecz, aż ciasto stanie się rumiane i sprężyste, około 30 minut. Ostudź na kratce.

Ciasto z orzechami - Krok 2

Krok 3

Kasię Ekstra utrzyj z przesianym przez sito cukrem pudrem i kakao na gładki krem.

Ciasto z orzechami - Krok 3

Krok 4

Wystudzone krążki ciasta przełóż połową kremu i lekko dociśnij. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Odstaw ciasto do lodówki. Orzechy lekko posiekaj i upraż na suchej patelni.

Ciasto z orzechami - Krok 4

Krok 5

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką, Kasią i likierem. Mieszaj aż masa stanie się gładka i lśniąca. Gotową, wystudzoną masą polej wierzch schłodzonego ciasta. Całość posyp uprażonymi orzechami.

Ciasto z orzechami - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Zuzanna Żygadło

    Zuzanna Żygadło

    pięknie wygląda, ale do "kremu" można by się uczepić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • nicola afra

    nicola afra

    bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gie

    Monika Gie

    Margaryna, cukier i kakao to nie jest krem to jest słodka kakaowa margaryna fuuuu nie da się bardziej wysilić i zrobić smacznego kremu ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jolanta dziubek

    jolanta dziubek

    smakowało wybornie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z orzechamiCiasto z orzechami

Ciasto z orzechami – pyszne, słodkie i wyraziste w smaku. Dwa biszkopty o intensywnie orzechowym aromacie, kakaowy krem i gęsta czekoladowa polewa. To doskonałe rozwiązanie, jeśli szukasz inspiracji na tort albo ciasto do podania podczas uroczystości, np. świąt albo domowego przyjęcia. Żeby biszkopt zyskał jeszcze bardziej orzechowy smak, dodaj do mąki nieco zmielonych orzechów laskowych. Orzechy lub odrobinę orzechowego aromatu możesz dodać także do kakaowego kremu. Żeby blaty do ciasta dobrze wyrosły, bardzo starannie ubij białka i delikatnie połącz je. Wbijaj do ciasta po jednym jajku – dzięki temu po upieczeniu będzie puszyste. Jeśli lubisz wielowarstwowe ciasta, po przygotowaniu biszkoptów przekrój je na pół, by otrzymać łącznie cztery części. Na świeżo wylaną polewę wyłóż dekorację z prażonych orzechów laskowych. Możesz za pomocą ściereczki usunąć z nich skórkę, a będą wtedy pozbawione delikatnej goryczki. Sprawdź nasz przepis na ciasto z orzechami i przekonaj się, jak doskonale smakuje.