Ciasto z orzechami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

96

351 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

723 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1572 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

250 gramów

250 gramów

1 łyżka

4 sztuki

2 łyżeczki

krem:

250 gramów

400 gramów

2 łyżeczki

wierzch:

25 gramów

100 mililitrów

125 gramów

1 łyżeczka

45 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Kasię utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodaj najpierw likier orzechowy, a następnie po jednym jajku. Na koniec dodaj partiami mąkę i wymieszaj.

Ciasto z orzechami - Krok 1

Krok 2

Otrzymaną masę podziel na dwie równe części. Dwie tortownice o średnicy 23 cm (lub jedną dwukrotnie) wyłóż na dnie papierem do pieczenia. Każdą z części ciasta przełóż do jednej tortownicy i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika ( 160 st.C termoobieg, 180 st.C góra-dół) i piecz, aż ciasto stanie się rumiane i sprężyste, około 30 minut. Ostudź na kratce.

Ciasto z orzechami - Krok 2

Krok 3

Kasię Ekstra utrzyj z przesianym przez sito cukrem pudrem i kakao na gładki krem.

Ciasto z orzechami - Krok 3

Krok 4

Wystudzone krążki ciasta przełóż połową kremu i lekko dociśnij. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Odstaw ciasto do lodówki. Orzechy lekko posiekaj i upraż na suchej patelni.

Ciasto z orzechami - Krok 4

Krok 5

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką, Kasią i likierem. Mieszaj aż masa stanie się gładka i lśniąca. Gotową, wystudzoną masą polej wierzch schłodzonego ciasta. Całość posyp uprażonymi orzechami.

Ciasto z orzechami - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Zuzanna Żygadło

    Zuzanna Żygadło , 11.11.2017

    pięknie wygląda, ale do "kremu" można by się uczepić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • nicola afra

    nicola afra , 11.11.2017

    bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gie

    Monika Gie , 16.10.2017

    Margaryna, cukier i kakao to nie jest krem to jest słodka kakaowa margaryna fuuuu nie da się bardziej wysilić i zrobić smacznego kremu ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jolanta dziubek

    jolanta dziubek , 28.04.2017

    smakowało wybornie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort leśny mech
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z orzechamiCiasto z orzechami

Ciasto z orzechami – pyszne, słodkie i wyraziste w smaku. Dwa biszkopty o intensywnie orzechowym aromacie, kakaowy krem i gęsta czekoladowa polewa. To doskonałe rozwiązanie, jeśli szukasz inspiracji na tort albo ciasto do podania podczas uroczystości, np. świąt albo domowego przyjęcia. Żeby biszkopt zyskał jeszcze bardziej orzechowy smak, dodaj do mąki nieco zmielonych orzechów laskowych. Orzechy lub odrobinę orzechowego aromatu możesz dodać także do kakaowego kremu. Żeby blaty do ciasta dobrze wyrosły, bardzo starannie ubij białka i delikatnie połącz je. Wbijaj do ciasta po jednym jajku – dzięki temu po upieczeniu będzie puszyste. Jeśli lubisz wielowarstwowe ciasta, po przygotowaniu biszkoptów przekrój je na pół, by otrzymać łącznie cztery części. Na świeżo wylaną polewę wyłóż dekorację z prażonych orzechów laskowych. Możesz za pomocą ściereczki usunąć z nich skórkę, a będą wtedy pozbawione delikatnej goryczki. Sprawdź nasz przepis na ciasto z orzechami i przekonaj się, jak doskonale smakuje.