Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową
NOWY PRZEPIS
łatwe
341 osób zapisało

Składniki
ciasto:
5 sztuk
0.75 szklanki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szklanka
2 łyżki
1.5 łyżeczki
2 łyżki
0.5 sztuki
krem budyniowy:
0.75 litra
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
poncz:
1 szklanka
0.5 szklanki
dodatki:
3 sztuki
0.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier i lekko zmiksować. Następnie dodać żółtka, wymieszać końcówkami miksera, a następnie mąki, proszek do pieczenia, kakao, olej oraz sok z cytryny i nadal chwilę mieszać mikserem.
Krok 2
Przygotowana masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (20x30 cm lub tortownicę o śr. 26 cm). Piec 35 min. w temperaturze 180 st C.
Krok 3
Budyń ugotować i wystudzić. Masło miękkie ucierać powoli dodając łyżką zimny budyń do uzyskania gładkiej masy.
Krok 4
Poncz: Herbatę wystudzić, dodać wyciśnięty sok z cytryn.
Krok 5
Upieczony spód nasączyć ponczem, przykryć masą budyniową. Na masie poukładać truskawki, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową
Ciasto z truskawkami, galaretką i budyniem to deser, jakiego nie może zabraknąć na stole w podczas lata. Aromatyczne truskawki nieodłącznie kojarzą się z ciepłem, słońcem i wakacjami, dlatego placek najlepiej przygotować w szczycie truskawkowego sezonu, gdy mamy dostęp do świeżych owoców. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zimą wykorzystać truskawki mrożone – będzie równie pysznie. Co ważne, biszkopt z masą budyniową z truskawkami i galaretką nie wymaga mistrzowskich umiejętności cukierniczych ani wielu godzin, jakie trzeba spędzić w kuchni. Wystarczy pół godziny, aby pyszny placek znalazł się na waszym stole. Nie pozostaje nic innego, jak tylko przygotować niezbędne produkty i rozpocząć pieczenie ciasta z truskawkami i galaretką. Zapewniamy, że będzie pysznie i oryginalnie! Pamiętaj jedynie, żeby masa budyniowa do placka z truskawkami miała odpowiednią konsystencję, co pozwoli na ułożenie na niej owoców.
Dla kogo?
Ciasto z truskawkami i masą budyniową i galaretką to doskonała propozycja dla każdego miłośnika domowych słodkości.
Na jaką okazję?
Biszkopt z truskawkami i budyniem sprawdzi się zawsze – zarówno jako słodka przekąska, jak i jako deser serwowany podczas wizyty niespodziewanych gości.
Czy wiesz, że?
Truskawka to w rzeczywistości poziomka – a właściwie „mieszaniec” dwóch gatunków poziomki. Owoc powstał przypadkiem na początku XVIII wieku, gdy skrzyżowano ze sobą poziomkę wirginijską i chilijską.
Dla urozmaicenia:
Ciasto z truskawkami i galaretką i budyniem doskonale smakuje również zimą. Do jego przygotowania wykorzystaj mrożone owoce. Pamiętaj jednak, aby truskawki odsączyć z nadmiaru wody, zanim ułożysz je na masie budyniowej.