
Składniki
2 sztuki
0.5 szklanki
4 sztuki
1 łyżka
1 ziarno
1 sztuka
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię przekrój na połowy, usuń miąższ, a następnie pokrój je na kawałki.
Krok 2
Wrzuć je do gorącej wody z dodatkiem soli i cukru. Gotuj przez 7 minut bez przykrycia.
Krok 3
Cebulę i czosnek posiekaj, pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na małe kawałki.
Krok 4
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pomidory, keczup, musztardę, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz cukier i smaż przez 10 minut.
Krok 5
Sos przetrzyj przez sito.
Krok 6
Cukinię wyłóż na talerze i polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej