Cukinia w pomidorowym sosie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

56

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 szklanki

4 sztuki

1 łyżka

1 ziarno

1 sztuka

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię przekrój na połowy, usuń miąższ, a następnie pokrój je na kawałki.

Krok 2

Wrzuć je do gorącej wody z dodatkiem soli i cukru. Gotuj przez 7 minut bez przykrycia.

Krok 3

Cebulę i czosnek posiekaj, pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na małe kawałki.

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pomidory, keczup, musztardę, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz cukier i smaż przez 10 minut.

Krok 5

Sos przetrzyj przez sito.

Krok 6

Cukinię wyłóż na talerze i polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cukinia w pomidorowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej