Cynamonki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

224 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

591 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

200 gramów

170 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z przesianej mąki, żółtka, Kasi, cukru pudru i cynamonu szybko zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię aluminiową i włóż na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Ciasto cienko (3-4 mm) rozwałkuj i kieliszkiem lub małą szklanką wykrawaj kółeczka.

Krok 3

Placuszki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem wymieszanym z migdałami.

Krok 4

Piecz na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CynamonkiCynamonki

Kruche, smaczne i proste w przygotowaniu – takie właśnie są cynamonki. Zainspiruj się więc i przyrządź tę słodką przekąskę, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciastka powinny wyjść kruche, dlatego masę do nich przygotowuje się podobnie jak kruche ciasto. Jeśli zależy Ci na tym, żeby całość była złocista, wykorzystaj jedynie żółtka. Dodaj także sporą szczyptę cynamonu, który skomponuje się z niewielką ilością pokruszonej wanilii lub olejku waniliowego. Zamiast cukru, wykorzystaj kilka łyżek miodu. Aby surowe ciasto miało spójną konsystencję, przed rozwałkowywaniem zagniecione wstaw do lodówki. Ciastkom nadaj dowolne kształty, np. za pomocą szklanki wytnij kółeczka. Natomiast radełkiem możesz stworzyć dekoracyjne kwadraty lub romby. Pozostałe roztrzepane białko rozprowadź na ich powierzchni – zyskają połyskującą skórkę. Za ozdobę mogą posłużyć płatki migdałów, pokruszone orzechy włoskie lub drobne rodzynki. Wypróbuj także wariantu z grubym, kryształowym cukrem. Życzymy smacznego.