
Składniki
3 sztuki
1 szklanka
1 szklanka
1 szczypta
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miseczki wbij kurze jajka, dodaj mleko oraz wodę, a następnie rozbij składniki za pomocą trzepaczki lub kuchennego mieszadła, do momentu dokładnego połączenia się.

Krok 2
Do jajecznej mikstury dodaj mąkę macę i dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Dopraw do smaku solą i cukrem.

Krok 3
Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na złoty kolor. Placuszki z cynamonu wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym – w ten sposób pozbędziesz się z nich nadmiaru tłuszczu. Placki cynamonowe podawaj posypane cukrem pudrem i cynamonem.


Dobra rada:
Pyszne placuszki cynamonowe możesz zaserwować w towarzystwie miodu lub syropu klonowego. Jeśli lubisz lżejszą odsłonę tego dania, placki z cynamonem podawaj z dodatkiem świeżych sezonowych owoców, np. malin czy truskawek i bitej śmietany.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z cynamonem
Mało kto jada dziś podwieczorki, a szkoda, bo to okazja do spróbowania domowych słodkości i zasłużona chwila popołudniowego relaksu z filiżanką dobrej herbaty. Co można do niej podać? Placuszki z cynamonem! Racuchy z cynamonem są puszyste i delikatne jak chmurki, a posypka z cynamonu z cukrem dodaje im charakteru. Zrobisz je błyskawicznie ze składników, które zawsze znajdziesz w domu.
Dla kogo?
Domowej roboty placki z cynamonem to doskonała propozycja dla miłośników słodkości i tradycyjnych smaków.
Na jaką okazję?
Placuszki z cynamonem możesz podać na podwieczorek lub na słodkie śniadanie z kubkiem kawy zbożowej.
Czy wiesz, że?
W oryginalnym przepisie na placuszki cynamonowe potrzebna jest co prawda mąka macowa – typowa dla kuchni żydowskiej – ale jeśli nie masz jej w domu, możesz zastąpić także inną, np. pszenną lub owsianą.
Dla urozmaicenia:
Racuchy z cynamonem będą jeszcze smaczniejsze, kiedy podasz je z dodatkiem serka homogenizowanego, łyżki miodu lub jogurtu naturalnego. Jeśli chcesz podkręcić ich smak, do ciasta dodaj też ekstrakt waniliowy lub mielony kardamon.