Cynamonki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

31

239 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

345 osób wydrukowało

Pobierz pdf

591 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

170 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z przesianej mąki, żółtka, Kasi, cukru pudru i cynamonu szybko zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię aluminiową i włóż na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Ciasto cienko (3-4 mm) rozwałkuj i kieliszkiem lub małą szklanką wykrawaj kółeczka.

Krok 3

Placuszki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem wymieszanym z migdałami.

Krok 4

Piecz na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cynamonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CynamonkiCynamonki

Kruche, smaczne i proste w przygotowaniu – takie właśnie są cynamonki. Zainspiruj się więc i przyrządź tę słodką przekąskę, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciastka powinny wyjść kruche, dlatego masę do nich przygotowuje się podobnie jak kruche ciasto. Jeśli zależy Ci na tym, żeby całość była złocista, wykorzystaj jedynie żółtka. Dodaj także sporą szczyptę cynamonu, który skomponuje się z niewielką ilością pokruszonej wanilii lub olejku waniliowego. Zamiast cukru, wykorzystaj kilka łyżek miodu. Aby surowe ciasto miało spójną konsystencję, przed rozwałkowywaniem zagniecione wstaw do lodówki. Ciastkom nadaj dowolne kształty, np. za pomocą szklanki wytnij kółeczka. Natomiast radełkiem możesz stworzyć dekoracyjne kwadraty lub romby. Pozostałe roztrzepane białko rozprowadź na ich powierzchni – zyskają połyskującą skórkę. Za ozdobę mogą posłużyć płatki migdałów, pokruszone orzechy włoskie lub drobne rodzynki. Wypróbuj także wariantu z grubym, kryształowym cukrem. Życzymy smacznego.