Cynamonowe ślimaczki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

263 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

0.75 szklanki

0.5 opakowania

0.6 szklanki

10 dekagramów

4 dekagramy

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko lekko rozgrzać.

Krok 2

Mąkę przesiać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie.

Krok 3

Drożdże pokruszyć, utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru.

Krok 4

Zaczyn wlać w zagłębienie.

Krok 5

Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonej Kasi, wsypać 5 łyżek cukru i szczyptę soli.

Krok 6

Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.

Krok 7

Po tym czasie składniki wymieszać, wlać resztę mleka i wyrobić ciasto.

Krok 8

Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt 45x30cm.

Krok 9

Resztę Kasi stopić, posmarować powierzchnię ciasta.

Krok 10

Rodzynki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krok 11

Wymieszać z cynamonem i resztą cukru.

Krok 12

Równo rozłożyć na cieście.

Krok 13

Placek zwinąć mocno w rulon.

Krok 14

Kroić w plastry grubości 2,5 cm.

Krok 15

Na górze każdego plastra zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki.

Krok 16

Ułożyć na wysmarowanej blasze, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Krok 17

Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec ok. 20 minut w temp. 180-200C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cynamonowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cynamonowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cynamonowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cynamonowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cynamonowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cynamonowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cynamonowe ślimaczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rogaliki drożdżowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

Zobacz również