Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

250 gramów

250 gramów

1 opakowanie

205 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło starannie siekamy z mąką, następnie dodajemy cukier puder (5 g) i sól i dokładnie mieszamy. Do ciasta wbijamy jedno jajko, dodajemy przyprawę cynamon i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy ciasto, wycinamy gwiazdeczki i nakłuwamy każdą z nich.

Krok 2

Ciasteczka układamy na blaszewysmarowanejlekko masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Gwiazdeczki pieczemy w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 180 stopni Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż ostygną i zabieramy się za dekorowanie: kolejno smarujemy ciasteczko lukrem i starannie układamy złote perełki. Czynność powtarzamy z każdym ciasteczkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej