Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

250 gramów

250 gramów

1 opakowanie

205 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło starannie siekamy z mąką, następnie dodajemy cukier puder (5 g) i sól i dokładnie mieszamy. Do ciasta wbijamy jedno jajko, dodajemy przyprawę cynamon i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy ciasto, wycinamy gwiazdeczki i nakłuwamy każdą z nich.

Krok 2

Ciasteczka układamy na blaszewysmarowanejlekko masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Gwiazdeczki pieczemy w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 180 stopni Po wyjęciu z piekarnika, czekamy aż ostygną i zabieramy się za dekorowanie: kolejno smarujemy ciasteczko lukrem i starannie układamy złote perełki. Czynność powtarzamy z każdym ciasteczkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne ciasteczka złote gwiazdeczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej