Czekolada, śmietana, maliny…

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 gramów

3 sztuki

30 gramów

30 gramów

30 gramów

2 łyżki

1 szklanka

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy.

Krok 2

Jajka i cukier puder ubijamy mikserem.

Krok 3

Kakao mieszamy z mąką i delikatnie łączymy z masą jajeczną i roztopioną Kasią. Wylewamy na natłuszczony papier i lekko wyrównujemy łopatką. Pieczemy 12 minut.

Krok 4

W tym czasie na stolnicy rozkładamy czystą ściereczkę, na niej kładziemy arkusz papieru do pieczenia, który należy posypać miałkim cukrem.

Krok 5

Następnie kładziemy na nim upieczone, jeszcze ciepłe ciasto, odrywamy delikatnie papier, na którym się piekło i ostrożnie zwijamy ciasto razem z posypanym cukrem arkuszem prostopadle do krótszego boku.

Krok 6

Odstawiamy na 5 minut, by ostygło.

Krok 7

W tym czasie ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru.

Krok 8

Rozwijamy ciasto, smarujemy bitą śmietaną, posypujemy malinami i ponownie zwijamy, tym razem bez papieru.

Krok 9

Gotową roladę zawijamy w papier i ściereczkę i odkładamy do lodówki do schłodzenia na 30-60 minut.

Krok 10

Po schłodzeniu kroimy na porcje i podajemy z malinami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekolada, śmietana, maliny… - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekolada, śmietana, maliny… - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekolada, śmietana, maliny… - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekolada, śmietana, maliny… - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekolada, śmietana, maliny… - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekolada, śmietana, maliny… - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekolada, śmietana, maliny… - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekolada, śmietana, maliny…Czekolada, śmietana, maliny…

Szukasz sposobu na wykwintne ciasto? Na stole bardzo dobrze prezentować się będzie rolada z nadzieniem śmietanowym i malinami. Jej wykonanie jest dość łatwe, należy jednak zrobić to uważnie i dokładnie. Najpierw upiecz biszkopt kakaowy, postępując tak samo, jak przy klasycznym. Dobrze ubij białka, aż stworzą błyszczącą, sztywną pianę, która nie będzie wypływała z naczynia po obróceniu go. Na koniec dodaj pianę do pozostałych składników i wylej na szeroką blachę. Dobrze wyrównaj, żeby rolada łatwiej się zawijała. Po upieczeniu przełóż biszkopt na czystą ściereczkę. Zdejmij papier i zawiń ciasto tak, jak na roladę, zaczynając od długiego boku – to ważne, by zwinąć ciasto, kiedy będzie jeszcze gorące. Kiedy będzie stygło, przygotuj bitą śmietanę. Dodaj do niej miękkie owoce: maliny, albo truskawki. Delikatnie odwiń przestudzone ciasto i posmaruj śmietaną. Zawiń z powrotem, uważając, by nie pękało. Włóż do lodówki. Podawaj ze świeżymi malinami albo innymi sezonowymi owocami. Życzymy smacznego!