Czekoladowa pianka z owocami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

724

2320 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7940 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22609 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

6 łyżeczek

4 sztuki

50 gramów

50 gramów

1 łyżka

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dwóch miseczek wsyp po 3 łyżeczki żelatyny. Każdą zalej 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw by napęczniała.

Czekoladowa pianka z owocami - Krok 1

Krok 2

Kasię podziel na dwie części. W dwóch rondelkach rozpuść Kasię dodając do każdego inną czekoladę i porcję żelatyny, wymieszaj.

Czekoladowa pianka z owocami - Krok 2

Krok 3

Białka ubij z cukrem na bardzo sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj łyżkę soku z cytryny.

Czekoladowa pianka z owocami - Krok 3

Krok 4

Pianę podziel na dwie części. Każdą z części wymieszaj delikatnie z jedną masą czekoladową.

Czekoladowa pianka z owocami - Krok 4

Krok 5

Formę keksową 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciemną masę czekoladową i wyłóż połowę owoców.

Czekoladowa pianka z owocami - Krok 5

Krok 6

Na owoce wyłóż jasną masę czekoladową i resztę owoców. Całość odstaw do lodówki na kilka godzin.

Czekoladowa pianka z owocami - Krok 6
41

Opinie o przepisie

  • Beata Błaszkowska

    Beata Błaszkowska

    pychota polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kacper Nowacki

    Kacper Nowacki

    ZACZEISTY DESER JAK GO UGOTOWAŁEM MOI RODZICE BYLI ZACHWYCENI A JAK KTOŚ CHCE TO BEZ CUKRU SMAKUJE JESZCZE LEPIEJ I JEST ZDROWSZE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Cierlik

    Barbara Cierlik

    Surowe bialko! Nigdy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Gajda

    Mirka Gajda

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Manys

    Anna Manys

    Przepyszny deser. Mój mąż go uwielbia. polecam serdecznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ołdytowska

    Agnieszka Ołdytowska

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jolanta blazkow

    jolanta blazkow

    super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jasińska

    Anna Jasińska

    u nas nie podeszlo nikomu! bez wyrazu, tyle że słodkie i czuć surowe białka. jak kto lubi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Dugandzic-Sawicka

    Helena Dugandzic-Sawicka

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jasińska

    Anna Jasińska

    wyglada apetycznie ale w smaku już nie takie fajne. Zrobiłam i więcej nie zrobię. nam nie podeszło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Day

    Monika Day

    To co 250 Kasi na miseczke tak?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Jankowska

    Agnieszka Jankowska

    Ile ma być tej margaryny? Pisze "0,5 opakowania" i potem trzeba podzielić na dwie części. Czyli ma być w sumie pół kostki czy kostka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Betlej

    Karolina Betlej

    Aż Slinka leci ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Chwarszczyñska

    Agnieszka Chwarszczyñska

    Paulina Kornas :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Prędka

    Anna Prędka

    Polecam ;) zrobilam jest smaczne i proste .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Błaszczyk

    Aneta Błaszczyk

    Wlasnie dzisiaj to ciasto bedzie krolowalo na moim stole. Fajne, szybkie i proste do zrobienia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Gata

    Aga Gata

    A mi guma :D i Uważam, że jeden kawałek to stanowczo za dużo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Ha

    Aneta Ha

    A mnie wyszła breja......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ala Mystkowska

    Ala Mystkowska

    bardzo pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Andrzejewska

    Jolanta Andrzejewska

    wyglada smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Tarczyńska

    Wanda Tarczyńska

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Michnik-Żerdka

    Magdalena Michnik-Żerdka

    Szybko i pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Długosz

    Jan Długosz

    smacznie wygląda,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Łagiewski

    Zdzisław Łagiewski

    Mniam , mniam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Demianowska

    Katarzyna Demianowska

    A ja jestem na diecie nie kus

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Zapewniamy, że nie tylko wygląda, ale również smakuje znakomicie ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Mazur

    Ela Mazur

    Świetny przepis a pianka wygląda bardzo apetycznie ! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Pozdrawiamy wszystkich sobotnich łasuchów :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Biernat

    Anna Biernat

    Jak zwykle dwa łasuchy wyslaly ten przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Jarmołowicz

    Grażyna Jarmołowicz

    Wygląda smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowa pianka z owocamiCzekoladowa pianka z owocami

Czekoladowa pianka z owocami to idealna propozycja dla każdego fana słodyczy. Może stanowić słodką przekąskę w ciągu dnia lub smaczny poobiedni deser. Do jej przygotowania będziesz potrzebować m.in. owoców, takich jak: borówki i maliny. Jeśli chcesz, z powodzeniem zastąpisz je innymi, na przykład truskawkami lub poziomkami. Na początek do dwóch misek wsyp po trzy łyżeczki żelatyny, zalej wodą i odstaw, by napęczniała. Kostkę do pieczenia podziel na dwie części – rozpuść ją w dwóch rondelkach, dodając do każdego inną czekoladę (białą lub gorzką) oraz porcję żelatyny. Wymieszaj. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodając pod koniec sok z cytryny – idealnie skomponuje się on ze słodyczą czekolady. Pianę podziel na dwie części – każdą z nich mieszając delikatnie z jedną masą czekoladową. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciemną masę czekoladową oraz połowę owoców. Wylej na to jasną masę i dodaj resztę malin oraz borówek. Odstaw całość do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj listami mięty i posyp kakao lub cukrem pudrem. Czekoladowa pianka z owocami najlepiej smakuje serwowana mocno schłodzona, razem z kawą lub owocową herbatą.