Ciasto czekoladowe ze śliwkami
NOWY PRZEPIS
łatwe
13791 osób zapisało

Składniki
170 gramów
100 gramów
3 sztuki
150 gramów
130 gramów
1 łyżeczka
3 łyżki
300 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Krok 2
Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.

Krok 3
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Po chwili dodajemy do ciasta.

Krok 4
Czekoladę drobno siekamy. Dodajemy do masy i mieszamy.

Krok 5
Ciasto przelewamy do tortownicy.

Krok 6
Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek, skórką do dołu i posypujemy cukrem pudrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C i pieczemy ok 50 min.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Od zawsze wiadomo, że czekolada ze śliwkami to doskonały pomysł na deser. Jeśli jeszcze się o tym nie przekonaliście – przetestujcie w praktyce to połączenie, a doskonałą okazją do tego jest przygotowanie ciasta czekoladowego ze śliwkami, według naszego przepisu. Placek ze śliwkami zachwyci was puszystością oraz głębokim czekoladowym smakiem. Dodatkową zaletą tego deseru jest to, że długo zachowuje swą świeżość.
Dla kogo?
Jeśli należycie do grupy miłośników czekoladowych deserów – kakaowe ciasto ze śliwkami jest zdecydowanie dla was!
Na jaką okazję?
Mokre ciasto czekoladowe ze śliwkami doskonale sprawdzi się jako codzienna porcja domowych słodkości, ale także podczas wyjątkowych okazji, takich jak święta czy uroczysta kolacja w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Najpopularniejszymi śliwkami w Polsce są węgierki. Ich cechą charakterystyczną jest miąższ, który łatwo oddziela się od pestki. Śliwki te idealnie nadają się do spożycia na surowo, a także do przetworów i do suszenia.
Dla urozmaicenia:
Ciasto kakaowe ze śliwkami możecie przygotować także w sezonie zimowym. Wówczas świeże owoce zastąpcie ich mrożoną wersją.

































