Czekoladowe Jeże

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

34 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

250 gramów

125 gramów

250 mililitrów

1 łyżeczka

krem:

0.5 litra

2 opakowania

17.5 dekagrama

7.5 dekagrama

3 sztuki

1 szczypta

7.5 dekagrama

33 dekagramy

7.5 dekagrama

5 dekagramów

2 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

5 dekagramów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

12,5 dag Kasi włóż do salaterki i utrzyj mikserem na lekki krem, dodając kolejno cukier, cukier waniliowy, jajka, sól i zmielone orzechy.

Krok 2

Pod sam koniec ucierania dodaj 10 dag startej na tarce czekolady.

Krok 3

W salaterce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i stopniowo dodawaj do ucieranego ciasta. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj tyle mąki, by można było formować ciasto rękoma w kulki.

Krok 4

Uformuj z ciasta 1 dużą kulkę i 5-6 małych.

Krok 5

Z jednej strony uformuj jeżykom główki, ułóż je na posmarowanej Kasią blasze do pieczenia.

Krok 6

Nagrzej piekarnik do temp. 160 - 180 C i wstaw blachę z ciastem do piekarnika.

Krok 7

Duży jeż wymaga 1h pieczenia, mniejsze 1/2h. Trzeba je więc po 30 minutach ostrożnie wyjąć z piekarnika.

Krok 8

12, 5 dag czekolady rozpuść w garnuszku wstawionym do naczynia z gorącą wodą.

Krok 9

Mieszaj w czasie rozpuszczania.

Krok 10

Ciepłą czekoladą pokryj upieczone ciastka.

Krok 11

Z rodzynek zrób oczy i nosek.

Krok 12

Nakłuj ciasto wykałaczką i w dziurki powkładaj słupki z migdałów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowe Jeże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowe Jeże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowe Jeże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowe Jeże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowe Jeże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowe Jeże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowe Jeże - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Łaciate krówki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej