
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gruszki obmyć i obrać. Przekroić je wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne, na koniec skropić sokiem z cytryny. Do małego garnuszka wlać wino, dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody, cukier i goździki, gotować na małym ogniu. Po zagotowaniu włożyć połówki gruszek i gotować dalej na małym ogniu. Gdy gruszki zrobią się miękkie, można wyjąć je delikatnie z garnuszka, trzeba uważać żeby się nie rozwaliły. Gruszki ułożyć na półmisku. Umyć i osączyć rodzynki, włożyć je do kubeczka i zalać koniakiem. Do syropu z gruszek dodać posiekane orzechy, rodzynki i wymieszać. Syrop w takiej postaci chwile pogotować i ostudzić. Do połówek gruszek włożyć bakalie. Obrać kiwi i pokroić na cienkie plastry. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na bitą śmietanę i wymieszać z likierem. Bitą śmietanę nałożyć na gruszki i udekorować je paskami skórki pomarańczowej i plastrami kiwi. Deser podawać lekko schłodzony.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej