Deser smakosza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser smakosza

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gruszki obmyć i obrać. Przekroić je wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne, na koniec skropić sokiem z cytryny. Do małego garnuszka wlać wino, dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody, cukier i goździki, gotować na małym ogniu. Po zagotowaniu włożyć połówki gruszek i gotować dalej na małym ogniu. Gdy gruszki zrobią się miękkie, można wyjąć je delikatnie z garnuszka, trzeba uważać żeby się nie rozwaliły. Gruszki ułożyć na półmisku. Umyć i osączyć rodzynki, włożyć je do kubeczka i zalać koniakiem. Do syropu z gruszek dodać posiekane orzechy, rodzynki i wymieszać. Syrop w takiej postaci chwile pogotować i ostudzić. Do połówek gruszek włożyć bakalie. Obrać kiwi i pokroić na cienkie plastry. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na bitą śmietanę i wymieszać z likierem. Bitą śmietanę nałożyć na gruszki i udekorować je paskami skórki pomarańczowej i plastrami kiwi. Deser podawać lekko schłodzony.

tommy

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser smakosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser smakosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser smakosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser smakosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser smakosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser smakosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser smakosza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser smakosza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej