Deser śmietankowo-czekoladowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 gramów

0.5 szklanki

0.5 szklanki

3 sztuki

1.5 łyżeczki

null gramów

masa śmietanowa:

1 opakowanie

2 łyżki

4 łyżki

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier.

Krok 2

Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego.

Krok 3

Chwilkę miksować. Kasię rozpuścić i ostudzić. Dodać.

Krok 4

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Krok 5

Przełożyć na blachę wysmarowaną Kasią i obsypaną bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 10-15 minut. Po upieczeniu ostudzić i wykrawać krążki (ja wykrawałam filiżanką). Przygotować filiżanki, obłożyć folią i na spód położyć delicje. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i ostudzić. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę i jeszcze trochę miksować. Można na chwilkę włożyć do lodówki aby śmietana zaczęła lekko tężeć. Na delicje wyłożyć łyżką masę śmietanową i pokruszyć czekoladę. Ponownie pokruszyć czekoladę i wyłożyć masę. Na koniec wcisnąć krążek biszkoptu (docisnąć do masy). Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Krok 6

Po zastygnięciu filiżankę obrócić i delikatnie zdjąć folię.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser śmietankowo-czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser śmietankowo-czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser śmietankowo-czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser śmietankowo-czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser śmietankowo-czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser śmietankowo-czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser śmietankowo-czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej