Deser w słoiku

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

72 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa owocowa:

1 opakowanie

100 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

1 opakowanie

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

ciasto:

125 gramów

100 gramów

50 gramów

125 gramów

50 gramów

krem:

0.5 opakowania

1 sztuka

125 mililitrów

25 mililitrów

1 sztuka

dekoracja:

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Owoce rozmroź, przecedź, a do powstałego soku dodaj likier, cynamon, goździki i anyż. Laskę wanilii przekrój na pół wyskrob miąższ – miąższ zachowaj a laskę wanilii dodaj do soku z owoców. Dodaj cukier i żelfix i całość zagotuj, co jakiś czas mieszając.

Krok 2

Gdy masa zgęstnieje dodaj do niej otartą skórkę z pomarańczy i owoce. Masy z owocami nie gotuj - w miarę możliwości usuń cynamon, goździki oraz gwiazdkę anyżu. Gotowe owoce umieść na dnie słoika, w którym będziesz przygotowywać deser.

Krok 3

Orzechy rozsyp na desce i za pomocą wałka rozgnieć na drobne kawałki. Połącz z mąką, płatkami, cukrem i rozpuszczoną Kasią. Powstałą masę ciasta pokrusz na wierzchu owoców tworząc około 2cm warstwę.

Krok 4

Z przykrywki słoika zdejmij gumową uszczelkę. Otwarte słoiki wstaw do rozgrzanego do 200*C piekarnika na około 15 minut. Upieczony deser odstaw do ostygnięcia a w między czasie przygotuj krem.

Krok 5

Śmietanę ubij na sztywno razem z cukrem i miąższem z wanilii. W drugiej misce rozmieszaj mascarpone. Następnie delikatnie połącz obie masy, dodaj skórkę z pomarańczy i na końcu likier.

Krok 6

W słoiku z upieczonym wystudzonym deserem, nałóż na wierzch sporą łyżkę kremu. Na dekiel nałóż z powrotem gumową uszczelkę. Gotowy deser udekoruj mięta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser w słoiku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Deser w słoikuDeser w słoiku

Deser w słoiku to oryginalny sposób na słodką przekąskę po obiedzie albo na podwieczorek. Składa się z trzech doskonale uzupełniających się warstw. Pierwsza z nich to owoce wzbogacone aromatem korzennych przypraw i wanilii, druga to chrupiąca kruszonka z orzechami, a trzecia – aksamitny krem z mascarpone. Do przygotowania deseru użyj  soczystych owoców, wybierając np. mrożoną mieszankę malin, truskawek i borówek. Na bazie soku oraz cukru żelującego przygotuj gęsty syrop, a następnie połącz go z owocami i przełóż do małych dekoracyjnych słoiczków. Z mąki, orzechów i płatków owsianych zrób kruszonkę i nałóż ją na owoce. Zapiekaj całość przez kilkanaście minut, nie zapomnij jednak wcześniej zdjąć ze słoików uszczelek. W tym czasie przygotuj delikatny krem z mascarpone, słodkiej śmietanki oraz skórki pomarańczowej. Każdą porcję deseru w słoiku przykryj kremem i udekoruj listkiem świeżej mięty. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj i przekonaj się, jakie to pyszne połączenie.