Drożdżówka sypana z owocami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1518

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 opakowania

1 opakowanie

0.75 szklanki

4 szklanki

3 łyżki

4 sztuki

1 szklanka

75 szklanek

0.5 łyżeczki

0.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy dużą miskę. Na jej dno wkruszamy paczkę drożdży, zasypujemy całość cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wbijamy wszystkie jajka, wlewamy olej i letnie mleko, na koniec posypujemy mąką i solą. Przykrywamy ściereczką, wstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 3-4 godzin.

Krok 2

Po tym czasie ciasto miksujemy na gładką masę i wlewamy do dużej blachy.

Krok 3

Szklankę mąki mieszamy z pół szklanki cukru i pół kostki Kasi. Dłońmi rozcieramy Kasię, aż do całkowitego połączenia ze składnikami sypkimi i wstawiamy do lodówki.

Krok 4

Gdy ciasto wylane jest już na blachę, w pierwszej kolejności posypujemy je owocami, a później kruszonką.

Krok 5

Pieczemy w 200 st. C przez około godzinę.

Krok 6

Po wyjęciu i ostygnięciu posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówka sypana z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówka sypana z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówka sypana z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówka sypana z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówka sypana z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówka sypana z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówka sypana z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej