Drożdżówki z serem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

77

418 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

760 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2366 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 gramów

350 gramów

100 gramów

160 mililitrów

2 sztuki

20 gramów

nadzienie:

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

dodatkowo:

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię roztop w rondelku. Drożdże pokrusz, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka by otrzymany zaczyn miał gęstość śmietanki. Odstaw do wyrośnięcia.

Drożdżówki z serem - Krok 1

Krok 2

Do miski wsyp pozostałą mąkę i cukier, dodaj jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Na koniec dodaj roztopioną i przestudzoną Kasię. Wszystko razem wymieszaj.

Drożdżówki z serem - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Drożdżówki z serem - Krok 3

Krok 4

Gdy ciasto podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz i rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około 1 cm. Ciasto potnij, wzdłuż dłuższego boku na 8 dwucentymetrowych pasków.

Drożdżówki z serem - Krok 4

Krok 5

Każdy pasek skręć spiralnie i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce, tworząc ślimaczki. Odstaw do wyrośnięcia.

Drożdżówki z serem - Krok 5

Krok 6

Jajko roztrzep widelcem. Pół roztrzepanego jajka odłóż do posmarowania bułeczek, resztę wymieszaj z cukrem i twarogiem. Na środku każdej bułeczki połóż łyżkę masy serowej.

Drożdżówki z serem - Krok 6

Krok 7

Nektarynki umyj, potnij na ósemki i ułóż na warstwie sera. Pozostałym jajkiem posmaruj wyrośnięte ciasto. Wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika i piecz około 20 minut.

Drożdżówki z serem - Krok 7
2

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak, 01.07.2017

    muszę to upiec

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marzena kucharska

    marzena kucharska, 30.06.2017

    przepyszne polecam goraco

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drożdżówki z seremDrożdżówki z serem

Domowe drożdżówki z serem to pyszny sposób na śniadanie albo podwieczorek. Sprawdź nasz przepis na wersję serową, z dodatkiem słodkich, soczystych nektarynek – warto poświęcić czas na ich samodzielne upieczenie. Zacznij od przygotowania rozczynu drożdżowego z letnim mlekiem (nie może być zbyt zimne ani zbyt gorące, by mieszanka mogła rosnąć). Kiedy zwiększy objętość, połącz go z pozostałymi składnikami i dokładnie wyrób ciasto, by miało gładką i elastyczną konsystencję. Następnie odłóż je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką, by nie wyschło. W tym czasie przygotuj słodką masę serową, której smak urozmaicisz dodatkiem esencji waniliowej albo cukru waniliowego. Ser nakładaj na uformowane w ślimaki bułeczki, a na każdej z nich połóż kilka kawałków nektarynki (sprawdzą się także brzoskwinie lub morele). Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, by po upieczeniu zyskało połysk, i upiecz. Drożdżówki z serem to idealna przekąska do kawy – przygotuj je według naszego sprawdzonego przepisu!