Pieróg drożdżowy z szynką i boczkiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Drożdżowy pieróg

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 plaster

1 sztuka

null

null

2 łyżki

1 łyżka

500 gramów

1 pęczek

50 gramów

1 sztuka

350 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zarób z jajkiem, masłem, łyżeczką cukru i drożdżami.

Krok 2

Dolej ciepłe mleko, tak aby wyrobione ciasto było gęste i pulchne. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Szynkę pokrój w drobniutka kosteczkę i wymieszaj razem z posiekanym, podsmażonym na tłuszczu boczkiem.

Krok 4

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw farsz do smaku.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj, nałóż dość grubą warstwę farszu i zwiń w rulon. Zostaw ok. 5cm końców.

Krok 6

Uformuj w kształt wielkiego pieroga, przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia jeszcze na kilka minut.

Krok 7

Posmaruj po wierzchu roztrzepanym żółtkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 45 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej