Drożdżowy pieróg

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

98

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 plaster

1 sztuka

null

null

2 łyżki

1 łyżka

500 gramów

1 pęczek

50 gramów

1 sztuka

350 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę zarób z jajkiem, masłem, łyżeczką cukru i drożdżami.

Krok 2

Dolej ciepłe mleko, tak aby wyrobione ciasto było gęste i pulchne. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Szynkę pokrój w drobniutka kosteczkę i wymieszaj razem z posiekanym, podsmażonym na tłuszczu boczkiem.

Krok 4

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw farsz do smaku.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj, nałóż dość grubą warstwę farszu i zwiń w rulon. Zostaw ok. 5cm końców.

Krok 6

Uformuj w kształt wielkiego pieroga, przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia jeszcze na kilka minut.

Krok 7

Posmaruj po wierzchu roztrzepanym żółtkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowy pieróg - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej