
Składniki
1 plaster
1 sztuka
null
null
2 łyżki
1 łyżka
500 gramów
1 pęczek
50 gramów
1 sztuka
350 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę zarób z jajkiem, masłem, łyżeczką cukru i drożdżami.
Krok 2
Dolej ciepłe mleko, tak aby wyrobione ciasto było gęste i pulchne. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3
Szynkę pokrój w drobniutka kosteczkę i wymieszaj razem z posiekanym, podsmażonym na tłuszczu boczkiem.
Krok 4
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw farsz do smaku.
Krok 5
Ciasto rozwałkuj, nałóż dość grubą warstwę farszu i zwiń w rulon. Zostaw ok. 5cm końców.
Krok 6
Uformuj w kształt wielkiego pieroga, przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia jeszcze na kilka minut.
Krok 7
Posmaruj po wierzchu roztrzepanym żółtkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 45 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej