Duszone gołąbki z grzybami i kaszą jęczmienną
średnie
6 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
0.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę sparz, zdejmij liście. Grzyby namocz w wodzie, a następnie ugotuj, odcedź i drobno pokrój.
Krok 2
Cebulę pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju. Kaszę ugotuj i osącz.
Krok 3
Mięso mielone wymieszaj z grzybami, cebulą, kaszą, dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem. Gotową masę nałóż na liście i zawiń.
Krok 4
Gołąbki obsmaż na gorącym oleju z obu stron.
Krok 5
Ułóż w garnku, podlej wodą, dodaj Bulion grzybowy Knorr, Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr i pieprz. Duś około 50 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej