Duszone gołąbki z grzybami i kaszą jęczmienną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszone gołąbki z grzybami i kaszą jęczmienną

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę sparz, zdejmij liście. Grzyby namocz w wodzie, a następnie ugotuj, odcedź i drobno pokrój.

Krok 2

Cebulę pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju. Kaszę ugotuj i osącz.

Krok 3

Mięso mielone wymieszaj z grzybami, cebulą, kaszą, dodaj jajko, dopraw solą i pieprzem. Gotową masę nałóż na liście i zawiń.

Krok 4

Gołąbki obsmaż na gorącym oleju z obu stron.

Krok 5

Ułóż w garnku, podlej wodą, dodaj Bulion grzybowy Knorr, Przyprawę Uniwersalną Delikat Knorr i pieprz. Duś około 50 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone gołąbki z grzybami i kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone gołąbki z grzybami i kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone gołąbki z grzybami i kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone gołąbki z grzybami i kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone gołąbki z grzybami i kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone gołąbki z grzybami i kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone gołąbki z grzybami i kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone gołąbki z grzybami i kaszą jęczmienną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej