Filet z soli w skorupce z fety pachnący orzechami i bazylią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filet z soli w skorupce z fety pachnący orzechami i bazylią

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do szklanej miski wrzuć osączoną fetę, rozgnieć widelcem. Przygotuj pastę orzechowo-ziołową: do malaksera wrzuć orzechy, oliwki i bazylię, wlej 2 łyżki oliwy. Zamknij i miksuj pół minuty, a następnie dodaj do miski z fetą i wymieszaj widelcem. Filety oprósz z obu stron solą, pieprzem i pokruszoną minikosteczką bazyliową, a potem przekrój na pół. Kawałki ryb obtaczaj w masie z fety, orzechów i bazylii. Przełóż do nasmarowanego resztą oliwy żaroodpornego naczynia, posyp pokruszonym czerwonym pieprzem, piecz 10 minut. Możesz posypać pokruszonym czerwonym pieprzem.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filet z soli w skorupce z fety pachnący orzechami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filet z soli w skorupce z fety pachnący orzechami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filet z soli w skorupce z fety pachnący orzechami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filet z soli w skorupce z fety pachnący orzechami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filet z soli w skorupce z fety pachnący orzechami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filet z soli w skorupce z fety pachnący orzechami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filet z soli w skorupce z fety pachnący orzechami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filet z soli w skorupce z fety pachnący orzechami i bazylią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej