Szybkie ciasto francuskie z dynią i jabłkami
łatwe
49 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
0.5 kilograma
2 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z dynii wycinamy miąższ, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię, podsmażamy podlewając wodą, można także użyć garnka tyle, że to dłużej potrwa. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda, kroimy w kosteczkę i dorzucamy do dynii. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, dla lepszego efektu, można ją pokroić w plasterki i wrzucić do masy na kilka minut. Całość podsmażamy, aż wszystko zmięknie, doprawiamy cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym wedle uznania, odstawiamy.
Krok 2
Nastawiamy piekarnik na 180 st.C
Krok 3
Ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy na desce wysypanej mąką. Rozwałkowujemy na wielkość formy przymierzając ją sobie (ja użyłem formy do tarty). Formę nacieramy masłem, rozwijamy na niej ciasto, odcinamy boki, zostawiamy wysokie brzegi, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy na chwilę do piekarnika do momentu kiedy zobaczymy, że powstają typowe dla ciasta francuksiego warstwy. Pozostałą część ciasta ugniatamy i rozwałkujemy na koło wielkości formy i nakłuwamy widelcem. Wyciągamy formę z piekarnika, rozprowadzamy masę z dynii i jabłek, okrywamy wcześniej przygotowanym ciastem, dociskamy je do brzegów, można posypać cukrem. Wrzucamy do piekarnika na 25-30 min (lub do momentu, aż ciasto zrobi się złociste na wierzchu) . Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybkie ciasto francuskie z dynią i jabłkami
Ciasto francuskie jest sprzymierzeńcem każdego domowego kucharza. Można je przygotować na słodko lub w wersji wytrawnej, a proces produkcji potraw zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Nasza dzisiejsza propozycja to ciasto francuskie z dynią i jabłkami, które zachwyca oryginalnym smakiem. Nie wymaga czasochłonnego przygotowania. Doskonale sprawdzi się w sezonie jesiennym, bogatym w różne odmiany dyni. Jeśli lubicie szybkie, pyszne i aromatyczne desery, to przepis na ciasto francuskie z dynią jest dla was!
Dla kogo?
Dynia w cieście francuskim to propozycja dla każdego łasucha, gustującego w domowych deserach!
Na jaką okazję?
Ciasto wykorzystacie zawsze! Jest idealnym pomysłem na małe co nieco, jak i doskonałym uzupełnieniem imprezowego menu.
Czy wiesz, że?
Ciasto francuskie posiada strukturę warstwową, którą zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu. Samodzielnie trudno je przygotować, ponieważ wymaga odpowiedniego i czasochłonnego wałkowania oraz przygotowania dwóch rodzajów ciasta.
Dla urozmaicenia:
Wierzch ciasta możecie posypać cukrem, dzięki czemu podczas pieczenia skórka będzie chrupiąca i słodka.