Garam masala z kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Garam masala

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżeczek

1 łyżka

5 łyżeczek

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście laurowe pokrusz.

Krok 2

Wszystkie przyprawy kolejno praż na patelni pozbawionej tłuszczu i wsypuj do młynka.

Krok 3

Przyprawy zmiel razem i dodatkowo wymieszaj. Przyprawę przechowuj szczelnie zamkniętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
7 osób ogląda przepis:
Pulpety z soczewicy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Garam masala  Garam masala

Dobrze dobrane przyprawy są niezwykle istotne w przyrządzaniu rozmaitych potraw. Wzbogacają smak gotowego dania, dodając mu pikanterii i charakterystycznego aromatu oraz zapachu. Warto mieć jednak pod ręką nie tylko przyprawy ostre, ale również miks przypraw słodkich. Wśród nich warto zainteresować się indyjską mieszanką: garam masala. Z łatwością można przygotować ją samodzielnie, wykorzystując do tego: kolendrę, ziele angielskie, cynamon, goździki, kmin rzymski, kardamon, chili, gałkę muszkatołową, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Razem prażone na patelni, a następnie zmielone w młynku na długo zachowają aromat i świeżość. Pamiętaj tylko, aby odpowiednio je przechowywać: dobrze sprawdzi się do tego szczelny pojemnik, dzięki któremu aromat mieszanki nie będzie tracił na swojej intensywności. Garam masala łączy w sobie różne smaki: chili dodaje jej ostrości, natomiast cynamon słodkiego posmaku. Gotową mieszankę możesz wykorzystać do rozmaitych przysmaków pochodzących z kuchni indyjskiej. Sprawdź nasz przepis i przyrządź tę interesującą kompozycję przypraw.