Garam masala z kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Garam masala

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżeczek

1 łyżka

5 łyżeczek

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście laurowe pokrusz.

Krok 2

Wszystkie przyprawy kolejno praż na patelni pozbawionej tłuszczu i wsypuj do młynka.

Krok 3

Przyprawy zmiel razem i dodatkowo wymieszaj. Przyprawę przechowuj szczelnie zamkniętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Garam masala  Garam masala

Dobrze dobrane przyprawy są niezwykle istotne w przyrządzaniu rozmaitych potraw. Wzbogacają smak gotowego dania, dodając mu pikanterii i charakterystycznego aromatu oraz zapachu. Warto mieć jednak pod ręką nie tylko przyprawy ostre, ale również miks przypraw słodkich. Wśród nich warto zainteresować się indyjską mieszanką: garam masala. Z łatwością można przygotować ją samodzielnie, wykorzystując do tego: kolendrę, ziele angielskie, cynamon, goździki, kmin rzymski, kardamon, chili, gałkę muszkatołową, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Razem prażone na patelni, a następnie zmielone w młynku na długo zachowają aromat i świeżość. Pamiętaj tylko, aby odpowiednio je przechowywać: dobrze sprawdzi się do tego szczelny pojemnik, dzięki któremu aromat mieszanki nie będzie tracił na swojej intensywności. Garam masala łączy w sobie różne smaki: chili dodaje jej ostrości, natomiast cynamon słodkiego posmaku. Gotową mieszankę możesz wykorzystać do rozmaitych przysmaków pochodzących z kuchni indyjskiej. Sprawdź nasz przepis i przyrządź tę interesującą kompozycję przypraw.