Garam masala z kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Garam masala

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżeczek

1 łyżka

5 łyżeczek

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście laurowe pokrusz.

Krok 2

Wszystkie przyprawy kolejno praż na patelni pozbawionej tłuszczu i wsypuj do młynka.

Krok 3

Przyprawy zmiel razem i dodatkowo wymieszaj. Przyprawę przechowuj szczelnie zamkniętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Garam masala  Garam masala

Dobrze dobrane przyprawy są niezwykle istotne w przyrządzaniu rozmaitych potraw. Wzbogacają smak gotowego dania, dodając mu pikanterii i charakterystycznego aromatu oraz zapachu. Warto mieć jednak pod ręką nie tylko przyprawy ostre, ale również miks przypraw słodkich. Wśród nich warto zainteresować się indyjską mieszanką: garam masala. Z łatwością można przygotować ją samodzielnie, wykorzystując do tego: kolendrę, ziele angielskie, cynamon, goździki, kmin rzymski, kardamon, chili, gałkę muszkatołową, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Razem prażone na patelni, a następnie zmielone w młynku na długo zachowają aromat i świeżość. Pamiętaj tylko, aby odpowiednio je przechowywać: dobrze sprawdzi się do tego szczelny pojemnik, dzięki któremu aromat mieszanki nie będzie tracił na swojej intensywności. Garam masala łączy w sobie różne smaki: chili dodaje jej ostrości, natomiast cynamon słodkiego posmaku. Gotową mieszankę możesz wykorzystać do rozmaitych przysmaków pochodzących z kuchni indyjskiej. Sprawdź nasz przepis i przyrządź tę interesującą kompozycję przypraw.