
Składniki
5 łyżeczek
1 łyżka
5 łyżeczek
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście laurowe pokrusz.
Krok 2
Wszystkie przyprawy kolejno praż na patelni pozbawionej tłuszczu i wsypuj do młynka.
Krok 3
Przyprawy zmiel razem i dodatkowo wymieszaj. Przyprawę przechowuj szczelnie zamkniętą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Garam masala
Dobrze dobrane przyprawy są niezwykle istotne w przyrządzaniu rozmaitych potraw. Wzbogacają smak gotowego dania, dodając mu pikanterii i charakterystycznego aromatu oraz zapachu. Warto mieć jednak pod ręką nie tylko przyprawy ostre, ale również miks przypraw słodkich. Wśród nich warto zainteresować się indyjską mieszanką: garam masala. Z łatwością można przygotować ją samodzielnie, wykorzystując do tego: kolendrę, ziele angielskie, cynamon, goździki, kmin rzymski, kardamon, chili, gałkę muszkatołową, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Razem prażone na patelni, a następnie zmielone w młynku na długo zachowają aromat i świeżość. Pamiętaj tylko, aby odpowiednio je przechowywać: dobrze sprawdzi się do tego szczelny pojemnik, dzięki któremu aromat mieszanki nie będzie tracił na swojej intensywności. Garam masala łączy w sobie różne smaki: chili dodaje jej ostrości, natomiast cynamon słodkiego posmaku. Gotową mieszankę możesz wykorzystać do rozmaitych przysmaków pochodzących z kuchni indyjskiej. Sprawdź nasz przepis i przyrządź tę interesującą kompozycję przypraw.