Garam masala z kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Garam masala

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżeczek

1 łyżka

5 łyżeczek

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście laurowe pokrusz.

Krok 2

Wszystkie przyprawy kolejno praż na patelni pozbawionej tłuszczu i wsypuj do młynka.

Krok 3

Przyprawy zmiel razem i dodatkowo wymieszaj. Przyprawę przechowuj szczelnie zamkniętą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Garam masala   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Garam masala  Garam masala

Dobrze dobrane przyprawy są niezwykle istotne w przyrządzaniu rozmaitych potraw. Wzbogacają smak gotowego dania, dodając mu pikanterii i charakterystycznego aromatu oraz zapachu. Warto mieć jednak pod ręką nie tylko przyprawy ostre, ale również miks przypraw słodkich. Wśród nich warto zainteresować się indyjską mieszanką: garam masala. Z łatwością można przygotować ją samodzielnie, wykorzystując do tego: kolendrę, ziele angielskie, cynamon, goździki, kmin rzymski, kardamon, chili, gałkę muszkatołową, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Razem prażone na patelni, a następnie zmielone w młynku na długo zachowają aromat i świeżość. Pamiętaj tylko, aby odpowiednio je przechowywać: dobrze sprawdzi się do tego szczelny pojemnik, dzięki któremu aromat mieszanki nie będzie tracił na swojej intensywności. Garam masala łączy w sobie różne smaki: chili dodaje jej ostrości, natomiast cynamon słodkiego posmaku. Gotową mieszankę możesz wykorzystać do rozmaitych przysmaków pochodzących z kuchni indyjskiej. Sprawdź nasz przepis i przyrządź tę interesującą kompozycję przypraw.