Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

8 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 szklanki

1 łyżeczka

0.5 łyżki

2 łyżeczki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotuj a kiedy zacznie wrzeć wyłącz ogień i powoli wsyp kwasek cytrynowy. Delikatnie zamieszaj i odczekaj chwilkę.

Krok 2

Od serwatki oddzieli się biały, twardy ser czyli panir. Przelej przez sitko to co znajduje się w garnku. Odlej dwie szklanki serwatki a resztę wyrzuć. Ser, który został na sitku przyciśnij ciężkim naczyniem na pół godziny.

Krok 3

Sparz pomidory i obierz je ze skórki a groszek ugotuj na parze. Skrój pomidory w kostkę. Chili po usunięciu nasion drobno posiekaj.

Krok 4

Wlej dwie łyżki oleju słonecznikowego do garnka i dobrze rozgrzej. Dodaj do tego tarty imbir i chili i smaż przez chwilę.

Krok 5

Dodaj pomidory, przyprawy, cukier i kostkę Knorr. Przykryj częściowo garnek i mieszaj od czasu do czasu, dopóki pomidory się nie rozpadną i nie powstanie sos.

Krok 6

W międzyczasie pokrój panir w niewielką kostkę. Na głębokim, rozgrzanym oleju smaż kawałki paniru partiami, dopóki nie nabiorą złoto-brązowej barwy a potem je osusz na papierowym ręczniku.

Krok 7

Do pomidorów dodaj półtorej szklanki serwatki, koncentrat, groszek i zagotuj. Na mniejszym ogniu gotuj bez pokrywki przez 10 minut. Na koniec dodaj smażone kawałki paniru i gotuj jakieś 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej