Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2 szklanki

2 litry

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 łyżki

2 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotuj a kiedy zacznie wrzeć wyłącz ogień i powoli wsyp kwasek cytrynowy. Delikatnie zamieszaj i odczekaj chwilkę.

Krok 2

Od serwatki oddzieli się biały, twardy ser czyli panir. Przelej przez sitko to co znajduje się w garnku. Odlej dwie szklanki serwatki a resztę wyrzuć. Ser, który został na sitku przyciśnij ciężkim naczyniem na pół godziny.

Krok 3

Sparz pomidory i obierz je ze skórki a groszek ugotuj na parze. Skrój pomidory w kostkę. Chili po usunięciu nasion drobno posiekaj.

Krok 4

Wlej dwie łyżki oleju słonecznikowego do garnka i dobrze rozgrzej. Dodaj do tego tarty imbir i chili i smaż przez chwilę.

Krok 5

Dodaj pomidory, przyprawy, cukier i kostkę Knorr. Przykryj częściowo garnek i mieszaj od czasu do czasu, dopóki pomidory się nie rozpadną i nie powstanie sos.

Krok 6

W międzyczasie pokrój panir w niewielką kostkę. Na głębokim, rozgrzanym oleju smaż kawałki paniru partiami, dopóki nie nabiorą złoto-brązowej barwy a potem je osusz na papierowym ręczniku.

Krok 7

Do pomidorów dodaj półtorej szklanki serwatki, koncentrat, groszek i zagotuj. Na mniejszym ogniu gotuj bez pokrywki przez 10 minut. Na koniec dodaj smażone kawałki paniru i gotuj jakieś 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej