Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

8 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 szklanki

1 łyżeczka

0.5 łyżki

2 łyżeczki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotuj a kiedy zacznie wrzeć wyłącz ogień i powoli wsyp kwasek cytrynowy. Delikatnie zamieszaj i odczekaj chwilkę.

Krok 2

Od serwatki oddzieli się biały, twardy ser czyli panir. Przelej przez sitko to co znajduje się w garnku. Odlej dwie szklanki serwatki a resztę wyrzuć. Ser, który został na sitku przyciśnij ciężkim naczyniem na pół godziny.

Krok 3

Sparz pomidory i obierz je ze skórki a groszek ugotuj na parze. Skrój pomidory w kostkę. Chili po usunięciu nasion drobno posiekaj.

Krok 4

Wlej dwie łyżki oleju słonecznikowego do garnka i dobrze rozgrzej. Dodaj do tego tarty imbir i chili i smaż przez chwilę.

Krok 5

Dodaj pomidory, przyprawy, cukier i kostkę Knorr. Przykryj częściowo garnek i mieszaj od czasu do czasu, dopóki pomidory się nie rozpadną i nie powstanie sos.

Krok 6

W międzyczasie pokrój panir w niewielką kostkę. Na głębokim, rozgrzanym oleju smaż kawałki paniru partiami, dopóki nie nabiorą złoto-brązowej barwy a potem je osusz na papierowym ręczniku.

Krok 7

Do pomidorów dodaj półtorej szklanki serwatki, koncentrat, groszek i zagotuj. Na mniejszym ogniu gotuj bez pokrywki przez 10 minut. Na koniec dodaj smażone kawałki paniru i gotuj jakieś 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej