Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2 szklanki

2 litry

2 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

0.5 łyżki

2 szklanki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko zagotuj a kiedy zacznie wrzeć wyłącz ogień i powoli wsyp kwasek cytrynowy. Delikatnie zamieszaj i odczekaj chwilkę.

Krok 2

Od serwatki oddzieli się biały, twardy ser czyli panir. Przelej przez sitko to co znajduje się w garnku. Odlej dwie szklanki serwatki a resztę wyrzuć. Ser, który został na sitku przyciśnij ciężkim naczyniem na pół godziny.

Krok 3

Sparz pomidory i obierz je ze skórki a groszek ugotuj na parze. Skrój pomidory w kostkę. Chili po usunięciu nasion drobno posiekaj.

Krok 4

Wlej dwie łyżki oleju słonecznikowego do garnka i dobrze rozgrzej. Dodaj do tego tarty imbir i chili i smaż przez chwilę.

Krok 5

Dodaj pomidory, przyprawy, cukier i kostkę Knorr. Przykryj częściowo garnek i mieszaj od czasu do czasu, dopóki pomidory się nie rozpadną i nie powstanie sos.

Krok 6

W międzyczasie pokrój panir w niewielką kostkę. Na głębokim, rozgrzanym oleju smaż kawałki paniru partiami, dopóki nie nabiorą złoto-brązowej barwy a potem je osusz na papierowym ręczniku.

Krok 7

Do pomidorów dodaj półtorej szklanki serwatki, koncentrat, groszek i zagotuj. Na mniejszym ogniu gotuj bez pokrywki przez 10 minut. Na koniec dodaj smażone kawałki paniru i gotuj jakieś 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Matar Panir - potrawa z indyjskiego sera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Magiczne ciasto
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej