
Składniki
2 szklanki
8 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
2 szklanki
1 łyżeczka
0.5 łyżki
2 łyżeczki
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko zagotuj a kiedy zacznie wrzeć wyłącz ogień i powoli wsyp kwasek cytrynowy. Delikatnie zamieszaj i odczekaj chwilkę.
Krok 2
Od serwatki oddzieli się biały, twardy ser czyli panir. Przelej przez sitko to co znajduje się w garnku. Odlej dwie szklanki serwatki a resztę wyrzuć. Ser, który został na sitku przyciśnij ciężkim naczyniem na pół godziny.
Krok 3
Sparz pomidory i obierz je ze skórki a groszek ugotuj na parze. Skrój pomidory w kostkę. Chili po usunięciu nasion drobno posiekaj.
Krok 4
Wlej dwie łyżki oleju słonecznikowego do garnka i dobrze rozgrzej. Dodaj do tego tarty imbir i chili i smaż przez chwilę.
Krok 5
Dodaj pomidory, przyprawy, cukier i kostkę Knorr. Przykryj częściowo garnek i mieszaj od czasu do czasu, dopóki pomidory się nie rozpadną i nie powstanie sos.
Krok 6
W międzyczasie pokrój panir w niewielką kostkę. Na głębokim, rozgrzanym oleju smaż kawałki paniru partiami, dopóki nie nabiorą złoto-brązowej barwy a potem je osusz na papierowym ręczniku.
Krok 7
Do pomidorów dodaj półtorej szklanki serwatki, koncentrat, groszek i zagotuj. Na mniejszym ogniu gotuj bez pokrywki przez 10 minut. Na koniec dodaj smażone kawałki paniru i gotuj jakieś 5 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej