Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem

Autor: laleczka20

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

4 łyżki

7 łyżek

2 sztuki

2 łyżeczki

15 sztuk

100 mililitrów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

200 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut dodajemy rosół z kury Knorr 2 sztuki mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy curry 2 łyżeczki mieszamy do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej .

Krok 2

Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .

Krok 3

Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek kładziemy oliwki i łososia norweskiego na to szczyptę pasty wasabi i zawijamy. Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kuchnia Sródzimnomorska - Sushi z łososiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej