
Składniki
0.5 kilograma
1 opakowanie
0.5 litra
0.5 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę lub bulion zagotuj. Marchewkę pokrój drobno i dodaj do płynu. Gotuj aż będzie miękka.

Krok 2
Następnie dodaj sok pomarańczowy, miód oraz Fix Leczo Knorr.

Krok 3
Całość ponownie zagotuj i zmiksuj na gładki krem.


Dobra rada:
Aby uczynić zupę jeszcze ciekawszą dla najmłodszych, za pomocą jogurt narysuj na niej uśmiechniętą buźkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa marchewkowa
Słodko-wytrawna wersja delikatnej warzywnej zupy świetnie sprawdzi się jako wstęp do obiadu lub ciepła kolacja. Przypadnie do gustu zwłaszcza osobom lubiącym warzywne kremy. Przyrządzisz ją, gotując w bulionie lub wodzie pokrojoną w kostkę marchewkę. Bardziej wyrazistego smaku dodadzą potrawie: sok pomarańczowy, miód i przyprawy, które również należy do niej dodać. Kiedy całość się zagotuje, zmiksuj zupę na gładki krem. Jeśli chcesz wzbogacić jej smak, dorzuć też odrobinę curry, imbiru lub sosu sojowego. Tego rodzaju dodatki sprawią, że danie zyska orientalny charakter. Pasować będą też inne warzywa, np. ziemniaki czy pomidory. Kremową zupę marchewkową udekoruj śmietaną, kiełkami rzodkiewki lub natką pietruszki. Będzie wyśmienita, jeśli posypiesz ją prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Warzywną potrawę serwuj z niesłodzonymi waflami lub grillowaną bagietką. Podawaj ją także z groszkiem ptysiowym lub serem feta. Jeśli należysz do miłośników łagodnych zup, sprawdź przepis na smaczny marchewkowy krem.