
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
0.5 sztuki
1 pęczek
3 łyżki
0.5 litra
4 sztuki
0.5 szklanki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszone pstrągi umyj, osusz i zalej połową octu. Odstaw na kilka minut.
Krok 2
Cebulę obierz, posiekaj w piórka i zalej pozostałym octem i winem.
Krok 3
Dopraw do smaku, zagotuj i zestaw z ognia.
Krok 4
Gdy wystygnie przełóż ryby do brytfanki, zalej wywarem i duś na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 5
Przełóż na talerze i polej stopionym masłem wymieszanym z sokiem z cytryny i połóż listki natki pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej