
Składniki
1 sztuka
4 sztuki
0.5 sztuki
1 pęczek
3 łyżki
0.5 litra
4 sztuki
0.5 szklanki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wypatroszone pstrągi umyj, osusz i zalej połową octu. Odstaw na kilka minut.
Krok 2
Cebulę obierz, posiekaj w piórka i zalej pozostałym octem i winem.
Krok 3
Dopraw do smaku, zagotuj i zestaw z ognia.
Krok 4
Gdy wystygnie przełóż ryby do brytfanki, zalej wywarem i duś na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 5
Przełóż na talerze i polej stopionym masłem wymieszanym z sokiem z cytryny i połóż listki natki pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
































