
Składniki
300 mililitrów
6 łyżek
1 łyżeczka
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę opłucz i odstaw.
Krok 2
W garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną młodą cebulkę i szczypiorek. Smaż, ciągle mieszając. Cebulka musi nabrać jasnobrązowego koloru.
Krok 3
Następnie zmniejsz ogień i dodaj imbir, czosnek, chilli i kurkumę. Ciągle mieszaj.
Krok 4
Dodaj soczewicę, wymieszaj i wlej wodę.
Krok 5
Duś przez 25 minut. Gdy soczewica będzie już miękka dodaj sól. Podawaj na gorąco.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej