Soczewica z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica z cebulą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

6 łyżek

1 łyżeczka

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę opłucz i odstaw.

Krok 2

W garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną młodą cebulkę i szczypiorek. Smaż, ciągle mieszając. Cebulka musi nabrać jasnobrązowego koloru.

Krok 3

Następnie zmniejsz ogień i dodaj imbir, czosnek, chilli i kurkumę. Ciągle mieszaj.

Krok 4

Dodaj soczewicę, wymieszaj i wlej wodę.

Krok 5

Duś przez 25 minut. Gdy soczewica będzie już miękka dodaj sól. Podawaj na gorąco.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej