
Składniki
300 mililitrów
6 łyżek
1 łyżeczka
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę opłucz i odstaw.
Krok 2
W garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną młodą cebulkę i szczypiorek. Smaż, ciągle mieszając. Cebulka musi nabrać jasnobrązowego koloru.
Krok 3
Następnie zmniejsz ogień i dodaj imbir, czosnek, chilli i kurkumę. Ciągle mieszaj.
Krok 4
Dodaj soczewicę, wymieszaj i wlej wodę.
Krok 5
Duś przez 25 minut. Gdy soczewica będzie już miękka dodaj sól. Podawaj na gorąco.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej