Soczewica z cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczewica z cebulą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

6 łyżek

1 łyżeczka

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę opłucz i odstaw.

Krok 2

W garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną młodą cebulkę i szczypiorek. Smaż, ciągle mieszając. Cebulka musi nabrać jasnobrązowego koloru.

Krok 3

Następnie zmniejsz ogień i dodaj imbir, czosnek, chilli i kurkumę. Ciągle mieszaj.

Krok 4

Dodaj soczewicę, wymieszaj i wlej wodę.

Krok 5

Duś przez 25 minut. Gdy soczewica będzie już miękka dodaj sól. Podawaj na gorąco.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczewica z cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej