Gołaty z Imbirową Marchewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołaty z Imbirową Marchewką

Autor: Wiedźma Wisienka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

2 łyżki

3 łyżeczki

2 opakowania

1 łyżka

1 łyżeczka

2 opakowania

60 gramów

1 sztuka

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Chrupiące Placki ziemniaczane Knorr przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu i domieszałam mąkę.

Krok 2

Na małym ogniu roztopiłam masło, krótko (ok.2-3 min) podsmażyłam na nim cukier z imbirem.

Krok 3

Na masło z cukrem i imbirem wrzuciłam marchewkę, obtoczyłam w tłuszczu i zalałam wodą tak, żeby przykryć marchewkę, a następnie gotowałam do odparowania wody.

Krok 4

Masę na placki nabierałam łyżką i zanurzałam we wrzącej wodzie z solą, formując niezbyt duże kluseczki. Gotowałam do wypłynięcia, odcedziłam.

Krok 5

Ugotowane kluseczki przerzuciłam na patelnię krótko przesmażając z posiekaną cebulką i boczkiem.

Krok 6

Marchewkę wymieszałam jeszcze z oregano i podałam razem z gołatami (w tradycji wielkopolskiej gołaty to szare kluseczki z tartych ziemniaków). Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kartacze pieczarkowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej