Gołaty z Imbirową Marchewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołaty z Imbirową Marchewką

Autor: Wiedźma Wisienka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

2 łyżki

3 łyżeczki

2 opakowania

1 łyżka

1 łyżeczka

2 opakowania

60 gramów

1 sztuka

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Chrupiące Placki ziemniaczane Knorr przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu i domieszałam mąkę.

Krok 2

Na małym ogniu roztopiłam masło, krótko (ok.2-3 min) podsmażyłam na nim cukier z imbirem.

Krok 3

Na masło z cukrem i imbirem wrzuciłam marchewkę, obtoczyłam w tłuszczu i zalałam wodą tak, żeby przykryć marchewkę, a następnie gotowałam do odparowania wody.

Krok 4

Masę na placki nabierałam łyżką i zanurzałam we wrzącej wodzie z solą, formując niezbyt duże kluseczki. Gotowałam do wypłynięcia, odcedziłam.

Krok 5

Ugotowane kluseczki przerzuciłam na patelnię krótko przesmażając z posiekaną cebulką i boczkiem.

Krok 6

Marchewkę wymieszałam jeszcze z oregano i podałam razem z gołatami (w tradycji wielkopolskiej gołaty to szare kluseczki z tartych ziemniaków). Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej