Gołaty z Imbirową Marchewką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołaty z Imbirową Marchewką

Autor: Wiedźma Wisienka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

2 łyżki

3 łyżeczki

2 opakowania

1 łyżka

1 łyżeczka

2 opakowania

60 gramów

1 sztuka

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Chrupiące Placki ziemniaczane Knorr przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu i domieszałam mąkę.

Krok 2

Na małym ogniu roztopiłam masło, krótko (ok.2-3 min) podsmażyłam na nim cukier z imbirem.

Krok 3

Na masło z cukrem i imbirem wrzuciłam marchewkę, obtoczyłam w tłuszczu i zalałam wodą tak, żeby przykryć marchewkę, a następnie gotowałam do odparowania wody.

Krok 4

Masę na placki nabierałam łyżką i zanurzałam we wrzącej wodzie z solą, formując niezbyt duże kluseczki. Gotowałam do wypłynięcia, odcedziłam.

Krok 5

Ugotowane kluseczki przerzuciłam na patelnię krótko przesmażając z posiekaną cebulką i boczkiem.

Krok 6

Marchewkę wymieszałam jeszcze z oregano i podałam razem z gołatami (w tradycji wielkopolskiej gołaty to szare kluseczki z tartych ziemniaków). Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołaty z Imbirową Marchewką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej