Gotowana babka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

194

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

20 dekagramów

20 dekagramów

20 dekagramów

2 dekagramy

0.3 opakowania

polewa:

2 łyżki

1.5 szklanki

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzeć Kasię z cukrem pudrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku.

Krok 2

Do utartej masy dodać mąkę zwykłą zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną .

Krok 3

Dodać następnie olejek zapachowy i ubite białka.

Krok 4

Wymieszać.

Krok 5

Do gotowania babki potrzebna jest specjalna foremka z zamknięciem , wysmarowana Kasią i posypana bułką tartą bądź kaszą manną ( zapobiega przywieraniu ciasta do blachy).

Krok 6

Wyłożyć masę do foremki i ją zamknąć.

Krok 7

Włożyć foremkę do garnka wypełnionego gotującą się wodą (do 1/3 wysokości garnka).

Krok 8

Gotować babkę w garnku przykrytym dokładnie pokrywą.

Krok 9

Po ugotowaniu wyciągnąć blaszkę z wody, otworzyć wieczko, wyłożyć ciasto na talerz.

Krok 10

Przygotować polewę czekoladową i polać nią dokładnie ostudzone ciasto. Smacznego !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowana babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowana babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowana babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowana babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowana babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowana babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowana babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej