Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

6 sztuk

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować marynatę do kurczaka z 1 kostki rosołowej i 2 łyżek oliwy z oliwek, utrzeć ją w miseczce za pomocą łyżki. Pojedynczą pierś z kurczaka pokroić na 3 plastry. Każdy plaster natrzeć marynatą. Obrać kartofle, ugotować je z 1 łyżeczką soli 3 minuty, następnie pokroić je w plastry i usmażyć z obu stron na patelni z małą ilością oliwy, usmażone kartofle ułożyć na półmisku zostawiając wolne miejsce w środku. Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć mięso i grillować każdy kawałek po ok. 5 minut z każdej strony. Mięso ułożyć na środku półmiska. Na tej samej patelni grillować 6 pieczarek bez skórki, obłożyć nimi piersi kurczaka, udekorować gotowanymi różyczkami brokuła, w trzech rogach ułożyć po trzy kwiatki z marchewki i natkę pietruszki.

Piotrek

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej