Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

6 sztuk

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować marynatę do kurczaka z 1 kostki rosołowej i 2 łyżek oliwy z oliwek, utrzeć ją w miseczce za pomocą łyżki. Pojedynczą pierś z kurczaka pokroić na 3 plastry. Każdy plaster natrzeć marynatą. Obrać kartofle, ugotować je z 1 łyżeczką soli 3 minuty, następnie pokroić je w plastry i usmażyć z obu stron na patelni z małą ilością oliwy, usmażone kartofle ułożyć na półmisku zostawiając wolne miejsce w środku. Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć mięso i grillować każdy kawałek po ok. 5 minut z każdej strony. Mięso ułożyć na środku półmiska. Na tej samej patelni grillować 6 pieczarek bez skórki, obłożyć nimi piersi kurczaka, udekorować gotowanymi różyczkami brokuła, w trzech rogach ułożyć po trzy kwiatki z marchewki i natkę pietruszki.

Piotrek

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
5 osób ogląda przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej