Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami
łatwe
11 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
1 sztuka
6 sztuk
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotować marynatę do kurczaka z 1 kostki rosołowej i 2 łyżek oliwy z oliwek, utrzeć ją w miseczce za pomocą łyżki. Pojedynczą pierś z kurczaka pokroić na 3 plastry. Każdy plaster natrzeć marynatą. Obrać kartofle, ugotować je z 1 łyżeczką soli 3 minuty, następnie pokroić je w plastry i usmażyć z obu stron na patelni z małą ilością oliwy, usmażone kartofle ułożyć na półmisku zostawiając wolne miejsce w środku. Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć mięso i grillować każdy kawałek po ok. 5 minut z każdej strony. Mięso ułożyć na środku półmiska. Na tej samej patelni grillować 6 pieczarek bez skórki, obłożyć nimi piersi kurczaka, udekorować gotowanymi różyczkami brokuła, w trzech rogach ułożyć po trzy kwiatki z marchewki i natkę pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej