Grillowana pierś z kurczaka ze smażonymi kartoflami
łatwe
11 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
1 sztuka
6 sztuk
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotować marynatę do kurczaka z 1 kostki rosołowej i 2 łyżek oliwy z oliwek, utrzeć ją w miseczce za pomocą łyżki. Pojedynczą pierś z kurczaka pokroić na 3 plastry. Każdy plaster natrzeć marynatą. Obrać kartofle, ugotować je z 1 łyżeczką soli 3 minuty, następnie pokroić je w plastry i usmażyć z obu stron na patelni z małą ilością oliwy, usmażone kartofle ułożyć na półmisku zostawiając wolne miejsce w środku. Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć mięso i grillować każdy kawałek po ok. 5 minut z każdej strony. Mięso ułożyć na środku półmiska. Na tej samej patelni grillować 6 pieczarek bez skórki, obłożyć nimi piersi kurczaka, udekorować gotowanymi różyczkami brokuła, w trzech rogach ułożyć po trzy kwiatki z marchewki i natkę pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej