Gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 836.8 kJ / 200 Kcal | 10 % |
Tłuszcz | 3.3 g | 5 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 1.6 g | 8 % |
Węglowodany | 40.5 g | 16 % |
w tym cukry | 12.8 g | 14 % |
Błonnik | 4.6 g | - |
Białko | 6.5 g | 13 % |
Sól | 0.2 g | 4 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 390 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 1 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Umytą, obraną i oczyszczoną z gniazda nasiennego gruszkę pokrój w kostkę i włóż do garnuszka.
- Krok 2Dodaj rodzynki, odrobinę wody i podduś na wolnym ogniu.
- Krok 3Oprósz cynamonem. Podawaj z jogurtem naturalnym.
Posiłek jest dobrym źródłem potasu.
Podwieczorek jest o tyle ważny, że pozwala nam spokojnie oczekiwać na kolację bez sięgania w międzyczasie po niezdrowe przekąski. Dobrym pomysłem na popołudniowy posiłek jest gruszka duszona z rodzynkami, polana jogurtem naturalnym.
Dla kogo?
Gruszka duszona z rodzynkami to wyśmienita przekąska dla miłośników podwieczorków na słodko. Zdrowo i nieszablonowo!
Na zdrowie!
Posiłek dostarcza między innymi spore ilości potasu (619,5 mg, czyli 31% RWS). Pierwiastek ten odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Podwyższone ciśnienie krwi jest jednym z czynników ryzyka chorób serca.
Czy wiesz, że?
Dzięki gruszce ten podwieczorek to źródło nie tylko smaku, ale także witaminy C (18,2 mg czyli 23 % RWS , potasu oraz miedzi (0, 17 mg czyli 17% RWS).