
Składniki
2 sztuki
200 gramów
3 łyżki
2 łyżki
300 mililitrów
300 mililitrów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso włóż do miski, posyp pieprzem, solą i tymiankiem, polej olejem i winem. Marynuj 3 godziny, co jakiś czas obracając.
Krok 2
Na rozgrzanym w brytfannie maśle usmaż na chrupiąco boczek, wyjmij skraweczki i odstaw na bok.
Krok 3
W tym tłuszczu podduś cebulę. Oprósz ją mąką, wymieszaj, podsmaż na złoty kolor.
Krok 4
Włóż mięso i mieszając krótko, podsmażyć. Dodaj ocet, wino, bulion, skórkę cytrynową, jałowiec, trybulkę, sól ziołową i zagotuj razem. Ogień zmniejsz, przykryj brytfannę i bardzo powoli gotuj 40 minut.
Krok 5
Wyjmij kawałki mięsa, sos przetrzyj przez gęste sito. Z powrotem wlej do brytfanny, włóż mięso, skraweczki i suszone śliwki. Gotuj pod przykryciem jeszcze 40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej