Gulasz z dzika z pieprzem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z dzika z pieprzem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

3 łyżki

2 łyżki

300 mililitrów

300 mililitrów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso włóż do miski, posyp pieprzem, solą i tymiankiem, polej olejem i winem. Marynuj 3 godziny, co jakiś czas obracając.

Krok 2

Na rozgrzanym w brytfannie maśle usmaż na chrupiąco boczek, wyjmij skraweczki i odstaw na bok.

Krok 3

W tym tłuszczu podduś cebulę. Oprósz ją mąką, wymieszaj, podsmaż na złoty kolor.

Krok 4

Włóż mięso i mieszając krótko, podsmażyć. Dodaj ocet, wino, bulion, skórkę cytrynową, jałowiec, trybulkę, sól ziołową i zagotuj razem. Ogień zmniejsz, przykryj brytfannę i bardzo powoli gotuj 40 minut.

Krok 5

Wyjmij kawałki mięsa, sos przetrzyj przez gęste sito. Z powrotem wlej do brytfanny, włóż mięso, skraweczki i suszone śliwki. Gotuj pod przykryciem jeszcze 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej