Gulasz z dzika z pieprzem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z dzika z pieprzem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

3 łyżki

2 łyżki

300 mililitrów

300 mililitrów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso włóż do miski, posyp pieprzem, solą i tymiankiem, polej olejem i winem. Marynuj 3 godziny, co jakiś czas obracając.

Krok 2

Na rozgrzanym w brytfannie maśle usmaż na chrupiąco boczek, wyjmij skraweczki i odstaw na bok.

Krok 3

W tym tłuszczu podduś cebulę. Oprósz ją mąką, wymieszaj, podsmaż na złoty kolor.

Krok 4

Włóż mięso i mieszając krótko, podsmażyć. Dodaj ocet, wino, bulion, skórkę cytrynową, jałowiec, trybulkę, sól ziołową i zagotuj razem. Ogień zmniejsz, przykryj brytfannę i bardzo powoli gotuj 40 minut.

Krok 5

Wyjmij kawałki mięsa, sos przetrzyj przez gęste sito. Z powrotem wlej do brytfanny, włóż mięso, skraweczki i suszone śliwki. Gotuj pod przykryciem jeszcze 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z dzika z pieprzem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej