Omlet hiszpański – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpański omlet

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

0.5 kilograma

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa: ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w cienkie plastry. Białą cebulę dość drobno posiekaj.

Krok 2

Na patelnię o szerszym dnie wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć warzywa i smaż przez około 20 minut. Gdy ziemniaki i cebula zaczną robić się miękkie, zdejmij je z patelni i przełóż do miski.

Krok 3

W mniejszym naczyniu roztrzep jajka na gładką masę, a następnie dodaj do ziemniaków. Wszystkie składniki dopraw do smaku solą z pieprzem i delikatnie wymieszaj. Patelnię natłuść odrobiną oleju i zacznij podgrzewać. Gdy będzie gorąca, przelej ostrożnie ziemniaki z jajkami. Masę rozprowadź równomiernie po całym dnie naczynia i smaż z dwóch stron na złocisty kolor.

Krok 4

Gotowy omlet hiszpański potnij na kilka części (jak pizzę) i przełóż na talerze. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.

pasibrzuch

Dobra rada:

Omlet hiszpański możesz podawać solo lub z dodatkiem świeżej rukoli, plastrów pomidora i cząstek dojrzałego awokado.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański omlet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpański omletHiszpański omlet

Jak przygotować szybki i smaczny posiłek, którego wspaniały aromat przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka? Omlet hiszpański doskonale się sprawdzi w każdej sytuacji, a do tego zawiera składniki, które niemal zawsze można znaleźć w kuchennych szafkach czy lodówce. Czas na prawdziwą ucztę w hiszpańskim stylu. Zaczynamy!

Dla kogo?

Omlet hiszpański przypadnie do gustu każdemu, kto lubi dania proste i łatwe w przygotowaniu. Puszystą masę ziemniaczano-jajeczną pokochają również wegetarianie i fani zapiekanek ziemniaczanych.

Na jaką okazję?

Aromatyczny omlet to przede wszystkim doskonała propozycja na rodzinne śniadanie w wolny weekend. Danie z powodzeniem można też przygotować w ramach szybkiego obiadu lub kolacji. Warto również poeksperymentować z tym prostym przepisem i dodać ulubione warzywa albo aromatyczne zioła.

Czy wiesz, że?

W rodzinnej Hiszpanii omlet ziemniaczany nazywany jest tortilla de patatas i spożywany zarówno na gorąco tuż po przyrządzeniu, jak i jako część przystawek tapas – po podzieleniu na niewielkie kawałki oraz nabiciu na wykałaczki.

Dla urozmaicenia:

Hiszpański omlet doskonale smakuje również z innymi dodatkami np. plastrami dojrzałego pomidora, pieczarkami, zieloną cebulką czy szpinakiem podsmażonym na maśle z odrobiną czosnku. Jeśli masz ochotę na mięsną wersję omletu, dorzuć do niego talarki chorizo lub chrupiące plasterki boczku. Życzymy smacznego!