
Składniki
1 kilogram
0.5 kilograma
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa: ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w cienkie plastry. Białą cebulę dość drobno posiekaj.
Krok 2
Na patelnię o szerszym dnie wlej trochę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzuć warzywa i smaż przez około 20 minut. Gdy ziemniaki i cebula zaczną robić się miękkie, zdejmij je z patelni i przełóż do miski.
Krok 3
W mniejszym naczyniu roztrzep jajka na gładką masę, a następnie dodaj do ziemniaków. Wszystkie składniki dopraw do smaku solą z pieprzem i delikatnie wymieszaj. Patelnię natłuść odrobiną oleju i zacznij podgrzewać. Gdy będzie gorąca, przelej ostrożnie ziemniaki z jajkami. Masę rozprowadź równomiernie po całym dnie naczynia i smaż z dwóch stron na złocisty kolor.
Krok 4
Gotowy omlet hiszpański potnij na kilka części (jak pizzę) i przełóż na talerze. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.

Dobra rada:
Omlet hiszpański możesz podawać solo lub z dodatkiem świeżej rukoli, plastrów pomidora i cząstek dojrzałego awokado.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpański omlet
Jak przygotować szybki i smaczny posiłek, którego wspaniały aromat przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka? Omlet hiszpański doskonale się sprawdzi w każdej sytuacji, a do tego zawiera składniki, które niemal zawsze można znaleźć w kuchennych szafkach czy lodówce. Czas na prawdziwą ucztę w hiszpańskim stylu. Zaczynamy!
Dla kogo?
Omlet hiszpański przypadnie do gustu każdemu, kto lubi dania proste i łatwe w przygotowaniu. Puszystą masę ziemniaczano-jajeczną pokochają również wegetarianie i fani zapiekanek ziemniaczanych.
Na jaką okazję?
Aromatyczny omlet to przede wszystkim doskonała propozycja na rodzinne śniadanie w wolny weekend. Danie z powodzeniem można też przygotować w ramach szybkiego obiadu lub kolacji. Warto również poeksperymentować z tym prostym przepisem i dodać ulubione warzywa albo aromatyczne zioła.
Czy wiesz, że?
W rodzinnej Hiszpanii omlet ziemniaczany nazywany jest tortilla de patatas i spożywany zarówno na gorąco tuż po przyrządzeniu, jak i jako część przystawek tapas – po podzieleniu na niewielkie kawałki oraz nabiciu na wykałaczki.
Dla urozmaicenia:
Hiszpański omlet doskonale smakuje również z innymi dodatkami np. plastrami dojrzałego pomidora, pieczarkami, zieloną cebulką czy szpinakiem podsmażonym na maśle z odrobiną czosnku. Jeśli masz ochotę na mięsną wersję omletu, dorzuć do niego talarki chorizo lub chrupiące plasterki boczku. Życzymy smacznego!