
Składniki
600 gramów
2 łyżki
300 gramów
100 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szczypta
4 łyżki
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Homarzce wyjmij z opakowania i rozmrażaj w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Oddziel dokładnie mięso od skorupy. Opłucz je w zimnej wodzie i osusz.
Krok 2
Groszek wrzuć do garnka, zalej filiżanką wrzątku i gotuj przez 6 minut pod przykryciem.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzuć pora i zeszklij, po czym dodaj homarzce i obsmaż na rumiano.
Krok 4
Skrop homarce oliwą z oliwek i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.
Krok 5
Groszek odsącz, a pora pokrój na krążki.
Krok 6
Teraz dodaj groszek i podgrzej. Wrzuć pieprz cayenne, imbir i cukier. Wszystko wymieszaj i podawaj np. z makaronem ryżowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej