
Składniki
600 gramów
2 łyżki
300 gramów
100 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szczypta
4 łyżki
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Homarzce wyjmij z opakowania i rozmrażaj w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Oddziel dokładnie mięso od skorupy. Opłucz je w zimnej wodzie i osusz.
Krok 2
Groszek wrzuć do garnka, zalej filiżanką wrzątku i gotuj przez 6 minut pod przykryciem.
Krok 3
Na rozgrzany olej wrzuć pora i zeszklij, po czym dodaj homarzce i obsmaż na rumiano.
Krok 4
Skrop homarce oliwą z oliwek i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.
Krok 5
Groszek odsącz, a pora pokrój na krążki.
Krok 6
Teraz dodaj groszek i podgrzej. Wrzuć pieprz cayenne, imbir i cukier. Wszystko wymieszaj i podawaj np. z makaronem ryżowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej