Homarzec po chińsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Homarzec po chińsku

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 łyżki

300 gramów

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

4 łyżki

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Homarzce wyjmij z opakowania i rozmrażaj w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Oddziel dokładnie mięso od skorupy. Opłucz je w zimnej wodzie i osusz.

Krok 2

Groszek wrzuć do garnka, zalej filiżanką wrzątku i gotuj przez 6 minut pod przykryciem.

Krok 3

Na rozgrzany olej wrzuć pora i zeszklij, po czym dodaj homarzce i obsmaż na rumiano.

Krok 4

Skrop homarce oliwą z oliwek i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Krok 5

Groszek odsącz, a pora pokrój na krążki.

Krok 6

Teraz dodaj groszek i podgrzej. Wrzuć pieprz cayenne, imbir i cukier. Wszystko wymieszaj i podawaj np. z makaronem ryżowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Homarzec po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Homarzec po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Homarzec po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Homarzec po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Homarzec po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Homarzec po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Homarzec po chińsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Homarzec po chińsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej