Jabłecznik Jadzi

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 szklanki

1 szklanka

5 sztuk

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżeczki

krem:

1 kilogram

1

3 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka, cukier i Kasię utrzeć lub ubić mikserem. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Zagnieść, podzielić na dwie części.

Krok 2

Rozwałkować jedną część i położyć na wysmarowaną posypaną mąką blachę.

Krok 3

Jabłka obrać, usunąć pestki, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i włożyć do brytfanny i dusić, aż z jabłek zrobi się papka (często zaglądając i mieszając, żeby się nie przypaliły).

Krok 4

Do jabłek dodać cukier według uznania, cynamon i dobrze wymieszać.

Krok 5

Przestudzić - wyłożyć na położoną część ciasta i rozwałkować drugą część, położyć na jabłka.

Krok 6

Po ostygnięciu polukrować (do lukru można dodać olejek migdałowy).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik Jadzi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik Jadzi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik Jadzi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik Jadzi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik Jadzi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik Jadzi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik Jadzi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej