Jabłecznik z kokosową kruszonką

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1174

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

1 szklanka

4 sztuki

3 łyżeczki

1 opakowanie

1 kilogram

kruszonka:

0.5 sztuki

1 szklanka

1 szklanka

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka i cukier na ciasto ucieramy na puch, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie rozpuszczoną Kasię.

Krok 2

Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę.

Krok 3

Jabłka obieramy i kroimy na małe części. Możemy przed wyłożeniem na ciasto lekko je rozparzyć. Ja dodatkowo dodałam do nich trochę cukru i cynamonu. Jakkolwiek je przygotujemy, to w takiej formie wykładamy na ciasto. Ważne, żeby nie miały soku.

Krok 4

Teraz szybko przygotowujemy kruszonkę.

Krok 5

Wszystkie składniki kruszonki zacieramy w rekach, aż powstanie sypka, grudkowata masa.

Krok 6

Kruszonką posypujemy jabłka i wstawiamy blaszkę do piekarnika na  godzinę w 175 st. Przepis na standardową prostokątna blaszkę! Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik z kokosową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik z kokosową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik z kokosową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik z kokosową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik z kokosową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik z kokosową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik z kokosową kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placek amerykański
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłecznik z kokosową kruszonkąJabłecznik z kokosową kruszonką

Ciasto z jabłkami i kruszonką kokosową to połączenie tradycyjnego deseru, znanego wszystkim miłośnikom słodkości, z orientalnym akcentem kokosa. Spód stanowi delikatne ciasto, które idealnie komponuje się z jabłkami, wzbogaconymi aromatem cynamonowym. Całości dopełnia oryginalna kruszonka, z mąki, tłuszczu, cukru pudru i wiórków kokosowych. Deser jest pyszną odmianą jabłecznika, pieczonego w oparciu o tradycyjne receptury. Nie pozostaje nic innego, jak przygotować listę zakupów i zabrać się za przygotowywanie tego wyjątkowego ciasta. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Ciasto z jabłkami i kokosową kruszonką to propozycja dla każdego miłośnika tradycyjnych placków, w nieco odmienionym wydaniu.

Na jaką okazję?

Jabłecznik z kruszonką kokosową sprawdzi się zawsze! Może być codziennym deserem, a także oryginalnym wzbogaceniem świątecznego menu.

Czy wiesz, że?

Kruszonka to nie tylko smaczny dodatek do ciasta, ale przede wszystkim jego ozdoba. Wykonywana jest tradycyjnie z mąki, cukru i tłuszczu. Kruszonka znana jest przede wszystkim z ciast drożdżowych, na których tworzy chrupiącą, słodką skorupkę.

Dla urozmaicenia:

Kruszonka z wiórkami kokosowymi świetnie łączy się z bitą śmietaną, którą możesz umieścić bezpośrednio na cieście, tuż przed podaniem, lub na talerzyku, obok kawałka jabłecznika.