Jabłka zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłka zapiekane

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

8 sztuk

4 łyżki

2 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz i pokrój na cząstki.

Krok 2

W rondlu rozgrzej połowę margaryny i wrzuć jabłka. Dodaj 2 łyżki curry i podgrzewaj przez chwilę.

Krok 3

Następnie jabłka ułóż w żaroodpornym naczyniu, wlej na nie tłuszcz z rondla, posyp pozostałą margaryną, curry, orzeszkami i cukrem.

Krok 4

Piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawaj na ciepło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka zapiekane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka zapiekane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka zapiekane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka zapiekane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka zapiekane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka zapiekane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka zapiekane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłka zapiekane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej